Linkuri accesibilitate

De ce nu e publică motivarea deciziei de condamnare a fostului premier moldovean Vlad Filat


Fostul lider PLDM în Parlamentul de la Chișinău, 15 octombrie 2015.
Fostul lider PLDM în Parlamentul de la Chișinău, 15 octombrie 2015.

Cei care pledează pentru reformarea justiției și o luptă mai eficientă contra corupției au criticat atmosfera secretă în care se desfășoară procesul.

La câteva zile de la condamnarea lui Vlad Filat pentru corupere și trafic de influență, judecătoria Buiucani a redactat motivarea deciziei. Dar publicul nu are acces la ea, cum nu a avut acces nici la procesul propriu-zis, în care fostul premier a primit nouă ani de închisoare și i s-au confiscat multe bunuri. Așa încât presa și activiști ai societății civile se întreabă de ce magistrații i-au dat lui Filat nouă ani de închisoare, și nu 19 cum au cerut procurorii, cum au decis ce averi anume să-i confiște și ce averi ar putea să mai aibă fostul premier.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Judecătoarea Galina Moscalciuc a chemat jurnaliștii la ea în birou pentru a-i anunța că a fost finalizată motivarea deciziei din 27 iunie privind condamnarea lui Vlad Filat. Dar a înmânat doar procuroarei Adriana Bețișor motivarea pe 271 de pagini, spunând că o mai trimite în penitenciar fostului premier, refuzând să răspundă jurnaliștilor dacă o va publica și pe site-ul instanței:

„Se recomandă tuturor reprezentanților mass-media care doresc o informare completă a publicului în legătură cu cauza penală nominalizată să apeleze la purtătorul de cuvânt și persoanele responsabile de relațiile cu mass-media din cadrul instanței de judecată, înainte de a publica informații privind cauza dată.”

Dar o să fie pe site?

„La revedere.”

Svetlana Rudei, sefa direcției relații cu publicul a judecătoriei Buiucani, acolo unde se instrumentează dosarul, ne-a spus că motivarea deciziei nu va fi publicată, întrucât urmează să se pronunțe și magistrații Curții de Apel:

„Va fi publicată după ce o să fie definitivă sau irevocabilă. Acum este atacată la Curtea de Apel. După decizia Curții de Apel, dacă nu o să fie atacată la Curtea Supremă, o să fie publicată. ”

Procuroara Adriana Bețișor care a reprezentat acuzarea în procesul de luare de mită și trafic de influență al lui Vlad Filat a spus că nici ea nu va publica motivarea.

Tot Bețișor a fost cea care a cerut ca procesul să se țină cu ușile închise, spunând că în caz contrar poate fi împiedicată buna desfășurare a anchetei în alte dosare ale lui Filat în legătură cu devalizarea Băncii de Economii.

Vineri, Bețișor le-a explicat jurnaliștilor de ce nici motivarea sentinței nu trebuie publicată:

„Dacă e să facem retrospectivă la sentința lui Rusu Ion, care a fost ședință închisă, nu a fost făcută publică această sentință până când nu s-a pronunțat Curtea de Apel Chișinău, fapt pentru care suntem într-o situație analogică. Asta este tot ce pot să vă comunic, la revedere. Dați-mi voie, că mai am și alte acțiuni.”

Avocații lui Vlad Filat au menționat mereu că desfășurarea procesului cu ușile închise încalcă drepturile inculpatului.

Dar ce va face apărarea acum, va publica sau nu motivarea deciziei de condamnare? Deocamdată nu se știe. Avocatul Igor Popa a anunțat însă după pronunțarea sentinței că va insista în continuare ca ședințele de judecată să fie deschise:

„Noi sperăm că la Curtea de Apel, ședințele vor fi publice. La Curtea de Apel, va decide instanța și evident că noi vom cere în continuare să fie publice.”

Numeroși activiști ai societății civile care pledează pentru reformarea justiției și o luptă mai eficientă contra corupției au criticat atmosfera secretă în care se desfășoară procesul lui Vlad Filat.

L-am întrebat pe avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice dacă această atmosferă întărește încrederea publicului în justiția moldoveană:

„Nu, ci suspiciunea că procesul nu a fost echitabil și s-au încălcat drepturile pe care le invocă avocatul lui Filat. Publicarea hotărârii o să aducă mult mai multă claritate în acest dosar. Nimic nu poate să justifice nepublicarea.”

Procesul lui Vlad Filat nu s-a încheiat încă – și apărarea și acuzarea vor să conteste sentința primei instanțe.

Juristul Ion Guzun crede că accesul publicului la probele prezentate de procurori în proces și la argumentele avocaților poate reduce speculațiile care se fac în jurul acestui proces, cel mai răsunător din toată istoria Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG