Linkuri accesibilitate

Austria va repeta alegerile prezidențiale


Norbert Hofer, după anunțarea deciziei Curții Constituționale, 1 iulie 2016
Norbert Hofer, după anunțarea deciziei Curții Constituționale, 1 iulie 2016

AP: o decizie fără precedent în istoria Austriei și probabil prima oară când un scrutin la scară națională a fost anulat în vreo țară din UE.

La o săptămână după aflarea rezultatelor referendumului britanic, suporterii integrării europene au un nou motiv de îngrijorare: alegerile prezidențiale din Austria se vor repeta, dând candidatului Partidului Libertății o nouă șansă să devină primul șef de stat de extremă-dreapta din UE.

Curtea Constituțională a Austriei a anunțat că alegerile prezidențiale ținute în mai au fost marcate de nereguli și vor trebui să se repete, probabil la toamnă. AP scrie că este o decizie fără precedent în istoria post-belică a Austriei și probabil prima oară când un scrutin la scară națională a fost anulat în vreo țară din Uniunea Europeană.

Alegerile austriece fusese câștigate la 22 mai, în turul al doilea, de Alexander Van der Bellen, fost politician ecologist, în dauna candidatului formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, Norbert Hofer. Hofer a contestat însă înfrângerea sa la limită, spunând că s-ar fi datorat unor nereguli, iar Curtea Constituțională i-a dat vineri dreptate.

Van der Bellen a spus că respectă decizia și a anticipat că alegerile repetate vor avea loc în septembrie sau octombrie.

Guvernul de la Viena a interpretat anunțul ca pe o confirmare a înaltelor standarde democratice din țară: „Verdictul emis de CC demonstrează limpede că domnia legii funcționează în Austria. Decizia a fost rapidă și meticuloasă”, a spus vice-cancelarul Reinhold Mitterlehner.

Hofer conducea după închiderea urnelor la alegerile de la 22 mai, dar rezultatele finale, după numărarea voturilor la distanță, i-au dat câștig de cauză lui Van der Bellen cu scorul de 50,3% față de 49,7%, adică o diferență de doar 30.000 de voturi.

Partidul Libertății s-a plâns apoi că ar fi existat nereguli în majoritatea celor 117 circumscripții electorale.

Anunțând decizia repetării alegerilor, vineri, Gerhart Holzinger, judecătorul-șef al CC, a insistat că neregulile nu par să fi fost rezultatul vreunui plan de fraudare a alegerilor.

Cele mai frecvente neajunsuri au fost, de pildă, că voturile de la distanță au fost numărate înaintea sosirii oficialilor comisiei electorale, sau că unii oficiali electorali n-au fost de față la numărare, dar au semnat apoi de prezență ș.a.m.d.

Holzinger a mai spus că CC a decis repetarea alegerilor, nu doar renumărarea voturilor, pentru a fi „cât mai riguroasă”.

AP scrie că decizia CC reprezintă o victorie atât pentru candidatul de dreapta Norbert Hofer, cât și pentru alte mișcări xenofobe și eurosceptice din UE, mai ales că vine la exact o săptămână după ce s-a anunțat că britanicii au ales să iasă din blocul cu 28 de membri.

Deși în Austria parlamentul, nu președintele decide dacă să se țină referendumuri, o eventuală victorie a lui Hofer la alegerile repetate ar putea spori presiunile pentru ținerea unei consultări populare pe tema UE.

După referendumul britanic, Hofer a spus că își poate imagina un asemenea referendum și în Austria, „dacă UE o va lua pe căi greșite”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG