Linkuri accesibilitate

Chișinăul invită Tiraspolul să se reconecteze la rețeaua de telefonie a Moldovei


Telefon public la Tiraspol
Telefon public la Tiraspol

Ce șanse există pentru restabilirea legăturii telefonice peste Nistru, după ce a fost întreruptă acum 13 ani?

Legăturile telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului s-ar putea relua după o pauză de 13 ani. Miercuri guvernul de la Chișinău a anunțat că firmele prestatoare de servicii de comunicații din raioanele din stânga Nistrului pot depune cereri de înregistrare la Registrul de Stat din Chișinău, primind apoi licențe de activitate. Tamara Grejdeanu are detalii despre acest anunț surprinzător și despre șansele ca el să fie pus în practică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Decizia cabinetului de miniștri îi va permite operatorului de la Tiraspol să se conecteze la rețeaua națională de telefonie fixă a Republicii Moldova. Vicepremierul pentru reintegrare spune că au fost create condițiile legale pentru ca agentul economic transnistrean să fie înregistrat oficial la Chișinău. Gheorghe Bălan crede că operatorul din stânga Nistrului ar fi interesat să obțină licența. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se va materializa prin trecerea procedurii de înregistrare sau discuțiile vor continua la nivelul negociatorilor pentru a ajunge la o înțelegere în privința interconexiunii telefonice, explică vicepremierul:

„Interconexiunea ar însemna interconectarea a două rețele de telefonie fixă. Această interconexiune din punct de vedere tehnic nu este o problemă să fie efectuată. Din punct de vedere legal, era necesitatea de a avea și această schimbare în cadrul normativ, care ar permite agentului economic să funcționeze în conformitate cu legislația în vigoare, și celui de la Chișinău, și celui de la Tiraspol”

Actualmente legătura telefonică între malurile Nistrului se face prin satelit. În consecință, convorbirile telefonice spre regiunea transnistreană, dar și în interior sunt mai scumpe și creează incomoditate din cauza codurilor lungi care trebuie formate la apelare, spune Gheorghe Bălan. În cazul în care legătura telefonică va fi restabilită, cetățenii vor putea suna la fel ca în oricare altă regiune a țării:

„E vorba de mai multe numere, vreo cinci, șase cifre suplimentare trebuie adăugate la coduri pentru a putea ieși și a avea o legătură telefonică cu cineva. În cazul în care se depășește această situație și agentul economic ar trece înregistrarea, și această interconexiune va avea loc, convorbirea telefonică va fi similară cu oricare altă regiune de pe teritoriul Moldovei, doar codul localității și prețurile respective.”

Neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol pe segmentul comunicării telefonice datează din anul 2000, în 2003 fiind întreruptă în general legătura. Ion Leahu, fost reprezentant al Moldovei în Comisia Unificată de Control amintește că pe timpul guvernării comuniste operatorul de la Tiraspol a încercat să cumpere o licență pe malul drept al Nistrului, însă procedura a eșuat:

„În timpul lui Voronin, el le-a promis că un agent economic va primi acces pe malul drept. Ei chiar au primit arvonă de un milion de dolari. Însă Voronin pe urmă a renunțat și relațiile s-au tensionat și la acest capitol.”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan spune că ar există toate premisele pentru legalizarea activității operatorului de telefonie de la Tiraspol, lucru care pentru cetățeni va însemna întâi de toate o reducere a tarifelor. Restabilirea legăturii telefonice a fost convenită la ultima întâlnire în formatul 5+2 de la Berlin. Negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului s-au mai înțeles atunci asupra recunoașterii diplomelor de studiu transnistrene și a plăcuțelor de înmatriculare auto. Unii experți consideră însă ca Tiraspolul își fortifică astfel, fie și prin pași de melc, statalitatea nerecunoscuta.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG