Linkuri accesibilitate

Vremuri grele pentru sălile de noroc?


Intenţia anunțată pe blogul lui Vlad Plahotniuc a pus în stare de alertă mai mulți patroni ai afacerilor cu jocuri de noroc.

Sălile de jocuri de noroc și cazinourile capitalei au ajuns din nou în atenția consilierilor municipali. Ei sunt uniți în credința că asemenea localuri se bucură de prea multă libertate, dar au opinii diferite despre cât de mult s-o îngrădească. Deși, aparent există voință politică pentru o reglementare mai drastică, toate tentativele de până acum au eșuat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Jocurile de noroc au revenit pe agenda publică după discuțiile aprinse din cadrul ultimei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău, dar și după ce lideri ai coaliției de guvernare ar fi pledat pentru o „reglementare drastică” a legii în acest sens, așa cum anunță pe blogul său coordonatorul executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc.

Deși în legislativ, fracțiunea socialiștilor a propus un proiect de lege care ar scoate înafara capitalei toate sălile de jocuri de noroc și cazinouri, consilierii aceleiași formațiuni din primărie au încercat să majoreze taxele pentru acest tip de activitate, spune socialistul Ion Ceban:

„La momentul de față pentru un casino este vorba de 150.000 de lei anual și noi propunem ridicarea taxei până la un milion, iar pentru sălile cu aparate de joc este de 100.000 de lei - până la 500.000 de lei.”

O astfel de propunere a provocat reacții aprinse printre consilieri, care spun că o astfel de majorare ar duce jocurile de noroc în zona economiei tenebre. Intenția de a majora taxele nu este însă una noua, iar tentativele anterioare nu s-au lăsat decât cu procese de judecată, câștigate de reprezentanții agenților economici, spune Ilian Caşu, consilierul formațiunii „Partidul Nostru”:

„Poziția noastră fermă este că nu majorăm taxele locale. Eu vă rog să nu intrăm în zona piarului politic. Noi putem să le majorăm taxele de 10, 20 de ori, iar ei merg în instanța de judecată, anulează majorarea și continuă.”

Cu alte cuvinte, Ilian Cașu sugerează că subiectul jocurilor de noroc este un moment de piar pentru partidele politice care încearcă să atragă dividende de pe astfel de subiecte fertile, din punct de vedere electoral.

Un ultim scandal de amploare în Parlament, cu privire la acest subiect, a fost provocat de controversatul proiect de lege din 2011, care deși avea anunțată intenția majorării taxelor pentru cazinouri, după adoptare s-a dovedit a fi, de fapt, invers, iar gaura provocată în buget, de peste cinci milioane de lei, nu și-a asumat-o nimeni.

Nici de această dată, proiectul de lege al opoziției care vrea să interzică activitatea cazinourilor în capitală n-a fost sprijinit de Guvernul lui Pavel Filip, chiar daca care colegul său de partid, Vlad Plahotniuc, se declara hotărât sa se implice „personal” în rezolvarea problemei cazinourilor.

Jurnalistul economic Ion Preașcă, considera justificat scepticismul celor care cred ca subiectul cazinourilor e un foc de paie, dar nu exclude că datorită influenței pe care o are pe scena politică, Vlad Plahotniuc ar putea obține reglementări extrem de dure:

„Guvernul i-a dat aviz mai degrabă negativ [n.r. proiectului socialiștilor], una din formulări era că va speria investitorii, ceea ce mi se pare cu totul ieșit din comun. Cine sunt investitorii în acest sector? Ce investiții? Eu nu am văzut niște cifre. Din contra, SIS-ul a dat aviz, spunând că acest sector, aceste sistem, pune în pericol securitatea țării. Este o formă de legalizare a banilor, a tot felul de fraude, scheme, și atenționau că există un risc, iar Guvernul nu atrage atenție la aceasta, acuma bănuiesc că ar fi nevoiți, pentru că este totuși șeful grupului de coaliție, el [n.r. Vlad Plahotniuc] de fapt este deasupra la tot, la Guvern, la Parlament, la Președinție, el decide.”

Intenţia anunțată pe blogul lui Vlad Plahotniuc a pus în stare de alertă mai mulți patroni ai afacerilor cu jocuri de noroc, care au știut până acum să iasă basma curată grație unui lobby puternic în fața căruia au capitulat până și edilii capitalei.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG