Linkuri accesibilitate

Visul Moscovei de a face din Marea Neagră un „lac rusesc” – tot mai aproape de împlinire (ziare.com)


Dan Nicu scrie în ediția on-line a ziarului Adevărul despre felul în care Rusia înaintează metru cu metru în teritoriul georgian, din 2008 încoace. La fel procedează și în Transnistria, unde oamenii de trezesc de azi pe mâine cu ogoarele dincolo de graniță. Asta făceau și sovieticii, în Bucovina, după 28 iunie 1940. „Nu s-au oprit decât după ce Armata Română a ripostat cu foc. Altfel, mânăstirea Putna ar fi putut să nu mai fie astăzi pe teritoriul României”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Turcia suportă de mai mulți ani prăbușirea profitabilei sale industrii a turismului. Motivele sunt recesiunea din Rusia, cauzată de prăbușirea preţului petrolului, războiul din Siria și seria lungă de atentate teroriste. Cel mai recent a avut loc pe aeroportul din Istanbul, cu peste 40 de morți și 240 de răniți drept victime. Emilian Isăilă pune toate acestea în articolul publicat pe site-ul ziare.com. Ajunge la concluzia că Rusia își vede astfel mai aproape visul de a face din Marea Neagră un „lac rusesc”. Scuzele formulate in extremis, acum câteva zile, de președintele turc Regep Erdogan pentru doborârea unui avion militar rusesc la granița cu Siria îi dovedesc comentatorului că, pentru Ankara, a devenit vitală reconstruirea relației cu Moscova. Situația are efect și asupra României. Diplomația Bucureștiului, arată Isailă, „nu poate stopa aceste evoluții”. De aceea, eșecul proiectului numit „flota comună” la Marea Neagră atârnă greu. „Rusia l-a privit ca pe o agresiune, iar Turcia nu l-a susținut” .

Un articol semnat pe contributors.ro de Valentin Naumescu privește cu atenție situația din Europa după decizia Marii Britanii de a ieși din Uniune. Dacă proiectul european a avut la început amprentă franceză clară, acum Germania este țara care se oferă să preia frânele pentru o reconstruire. Sau pentru o desființare? Aceasta este, reformulată, întrebarea comentatorului. Totul se petrece într-o Europă unde se guvernează din ce în ce mai greu. Partidele tradiționale sunt în multe locuri date la o parte de formațiuni politice „chipurile anti-sistem”. Deciziile sunt lente şi slabe. Momentul politic pe continent este cel mai dificil de la formarea Comunităţii Europene, în anii ‘50. Se produce o schimbare de generaţii politice, de valori, de teme, de platforme de discurs”. Valentin Naumescu crede că proiectul Germaniei este binevenit, dar nu se poate împiedica să scrie și că ar fi un dezastru ca Germania însăși să devină, în timp, anti-Uniunea Europeană.

Presa de la București înregistrează deja reacții la decizia comisiei universitare care a re-reanalizat dacă teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost plagiată. Concluzia este că da, a fost. Radu Vancu consideră rezultatul „un bun indicator al modernizării României”. Totul a durat patru ani, dar s-a ajuns la o decizie corectă, cu atât mai mult cu cât pentru ea au votat 34 din cei 35 de experți. S-ar putea cere, scrie Vancu, să fie de îndată îndepărtați din guvern și alți câțiva demnitari considerați de asemenea plagiatori, dar (cităm site-ul contributors, unde a apărut acest articol) „să nu cerem (...) zilei mai mult decât poate aduce. Să ne bucurăm, deocamdată, de această victorie de etapă”.

XS
SM
MD
LG