Linkuri accesibilitate

Donald Trump și-a prezentat tezele programului său economic pentru președinția SUA


Posibilul candidat la președinția SUA din partea partidului republican, Donald Trump, a rostit, marți, un discurs în care și-a prezentat principiile programului său economic, în cazul în care va fi ales șef al statului.

Principala teză a lui Trump este că politica globalizării și a extinderii cardinale a zonelor de comerț liber, promovată de președinții SUA în ultimele două decenii, s-a soldat cu pierderi pentru clasa mijlocie americană și a îmbogățit elita financiară. Donald Trump a promis că în cazul în care va ajunge la Casa Albă va iniția urgent negocieri pentru modificarea înțelegerilor existente, așa încât acestea să țină cont de interesele americanilor, mulți dintre care și-au pierdut locul de muncă din cauza companiilor care și-au transferat producția peste hotare.

Trump a avertizat că SUA ar putea ieși din zona de liber schimb nord-americană, creată în timpul președinției lui Bill Clinton. Totodată, el s-a pronunțat împotriva parteneriatului comercial trans-atlantic, declarând că SUA ar trebui să încheie acorduri bilaterale cu țările care prezintă interes. El a criticat-o pe Hilari Clinton, candidatul democrat la președinția SUA, pentru că a sprijinit constant acordurile de liber schimb.

Planurile lui Donald Trump au fost criticate aspru de Camera de comerț și industrie a SUA, care reprezintă interesele marilor companii. „Realizarea planului Trump va duce la creșterea prețurilor, pierderea locurilor de muncă și slăbirea economiei”, se spune în declarația Camerei de comerț americane.

XS
SM
MD
LG