Linkuri accesibilitate

Poker politic la summit-ul post-Brexit: UE face presiune pe Cameron


Steagul britanic, ajustat înainte de reuniunea UE
Steagul britanic, ajustat înainte de reuniunea UE


Summit-ul UE consacrat modalităților ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a început spre sfârșitul după-amiezii, marți 28 iunie, după ce liderii au luat parte la întâlniri separate pe partide politice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct


Cei 27 de lideri, care s-au reunit mai întâi fără David Cameron, așteaptă de la acesta decizii clare și un orar al separării, al „divorțului” Marii Britanii de UE.

În situația actuală de incertitudine economică, terorism potențial, tensiuni cu Rusia și instabilitate politică în vecinătate, Uniunea Europeană nu-și poate permite să aștepte ca Londra să decidă în ritmul său când, sau dacă va depune o cerere de ieșire din UE.

Toate capitalele, precum și Comisia Europeană, sînt apoi de acord că nu trebuie începute nici un fel de negocieri informale, în culise, înainte de depunerea cererii oficiale de ieșire din Uniune. Astfel de negocieri informale e ceea ce ar fi dorit liderul campaniei „Leave”, fostul primar al Londrei Boris Johnson.

Summit-ul va dura până miercuri, însă liderii sînt hotărîți să se întoarcă acasă cu un rezultat concret și un orar al separării. In cursul dimineții a avut loc și o reuniune plenară extraordinară a Parlamentului European, la care principalele grupuri politice au cerut, la rândul lor, ca Marea Britanie să înceapă imediat negocierile de ieșire din Uniune.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona nu stipulează o dată, un răgaz precis pentru depunerea cererii de ieșire din Uniune, ci spune doar că negocierile trebuie să dureze maximum doi ani începând din momentul depunerii cererii. Rămâne la latitudinea țării care dorește să iasă din UE în ce moment depune acea cerere, iar premierul demisionar David Cameron a anunțat deja repetat că nu are intenția de a-și asuma acest act, dorind să lase totul pe seama succesorului său, care i-ar putea lua locul în septembrie.

Principalele grupuri politice din Parlamentul European (conservatorii, socialiștii, liberalii și ecologiștii) nu doresc însă să lase să dureze atât de mult incertitudinea și volatilitatea piețelor.

Într-o moțiune redactată de Manfred Weber (PPE), Gianni Pittella (socialiști), Guy Verhofstadt (ALDE) și Rebecca Harms (ecologiști), europarlamentarii i-au cerut lui David Cameron să depună cererea de retragere acum.

Ei au mai cerut și schimbarea ordinii alocării președinției rotative europene. Marea Britanie trebuia să preia președinția UE în a doua parte a anului 2017, imediat după Malta.

E limpede că ordinea va trebui schimbată, Marea Britanie scoasă de pe listă, iar noaptea aceasta ar putea aduce o serie de alte schimbări radicale.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG