Linkuri accesibilitate

Comisia Electorală de de la Chișinău are o nouă conducere


Funcţia de preşedinte, deţinută anterior de Iurie Ciocan, i-a revenit Alinei Russu, propusă de PCRM. Vicepreşedintele CEC a devenit reprezentantul PL, iar secretar, cel al PD.

Cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, membrii Comisiei Electorale Centrale au ales o nouă conducere.

Alegerea Alinei Russu în funcţia de preşedintă a fost „prezisă” în urmă cu câteva zile de liderul opoziţiei socialiste Igor Dodon în cadrul unei emisiuni televizate. Astăzi, la scurt timp după votarea Alinei Rusu la şefia CEC, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare: „ceea ce trebuie de demonstrat – comuniştii sunt un apendice al guvernării, care joacă rolul de opoziţie de buzunar, iar pentru slujba politică ascultătoare şi comodă, ei sunt răsplătiţi periodic cu funcţii şi alte beneficii şi avantaje”. Alina Russu, juristă de meserie, a respins acuzaţiile liderului socialist şi a dat asigurări că în perioada cât va deţine funcţia de preşedintă a CEC, nu va răspunde comenzilor politice:

„Din start vă spun că nu voi face comentarii pe seama declaraţiilor actorilor politici, fiecare cu meseria lui. Eu, de fapt, sunt jurist de profesie de aceea mă voi conduce strict de buchea legii. Să lăsăm pe seama politicienilor să facă declaraţii şi să-şi dacă capital politic. Misiunea noastră este alta. Este de a respecta legea şi de a face întru totul ca voinţa poporului să fie exprimată în mod corect, liber şi în mod democratic.”

În şedinţa de luni, prima după numirea noii componenţe, s-au produs şi primele dispute între membri. Reprezentantul PLDM în Comisie, fost vice-ministru al Justiţiei, Sergiu Gurduza, a refuzat să participe la votarea noii componenţe, invocând încălcări ale regulamentului CEC:

„Textul buletinelor de vot trebuie să fie clar şi precis. Pentru exprimarea opţiunii se folosesc cuvintele pro, contra şi abţinut. Asta este prevedere inclusă în regulamentul nostru de activitate. Noi nu putem printr-un singur vot să schimbăm procedura fără a modifica regulamentul nostru de activitate. Din acest considerent propun să anulăm votul în cauză şi să asigurăm buletinele aşa cum scrie regulamentul nostru, or, dacă din start începem cu stângul şi admitem încălcarea propriilor reguli, atunci, cel puţin eu, nu voi participa la această procedură.”

În pofida criticilor aduse de Sergiu Gurduza, membrii CEC şi-au ales conducerea. Funcţia de vicepreşedinte a Comisiei Electorale Centrale a revenit Rodicăi Ciubotaru, reprezentanta Partidului Liberal în cadrul CEC, iar cea de secretar al Comisiei lui Veaceslav Agrigoroae, reprezentantul democraţilor. Ambii sunt licenţiaţi în drept. Fostul preşedinte al Comisiei, Iurie Ciocan, va fi în continuare membru al CEC, el a declinat propunerile de înaintare a candidaturii sale la funcţia de preşedinte, invocând motive personale. Noua echipă a Comisiei Electorale Centrale urmează să organizeze scrutinul prezidenţial de la toamnă, la care cetăţenii, după aproape 16 ani, vor alege direct şeful statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG