Linkuri accesibilitate

Cord Meier-Klodt: „Progresul în soluționarea conflictului se realizează cel mai bine prin stabilirea unor obiective realiste”


Valentina Ursu Cord Meier-Klodt, Chișinău, 24 iunie 2016.
Valentina Ursu Cord Meier-Klodt, Chișinău, 24 iunie 2016.

Un interviu cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Săptămâna trecută s-a aflat la Chișinău ambasadorul Cord Meier-Klodt, care pregătește agenda unei noi reuniuni „5+2” în procesul de pace transnistrean, programată pentru luna viitoare în Germania.

Europa Liberă: După 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi de la declanşarea conflictului armat de la Nistru, încă mai rămâne neclară perspectiva soluţionării conflictului transnistrean. În ce condiţii pot fi găsite rezolvări pentru această problemă?

Cord Meier-Klodt: „Într-adevăr, au trecut 25 de ani și în acest moment ambele părți sunt încă departe de dezvoltarea unei viziuni comune, care este necesară pentru o soluție cuprinzătoare. Prin urmare, noi credem că progresul în soluționarea conflictului se realizează cel mai bine prin stabilirea unor obiective realiste și abordarea subiectelor practice care sunt în interesul ambelor părți. De aceea, în calitate de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, eu am propus să începem de la abordarea axată pe pași mici.

Sînt recunoscător pentru faptul că toți partenerii internaționali – cei doi co-mediatori, Rusia și Ucraina, precum și observatorii, SUA și UE – sprijină această abordare pe deplin și într-un glas. Mai ales în aceste vremuri dificile și într-un mediu regional sensibil, este remarcabil faptul că toți acești parteneri au agreat la unison această strategie și etapele de implementare a ei.

Recentele negocieri în format „5+2” la Berlin au fost rezultatul acestui dialog intensificat între părți și al eforturilor colective ale partenerilor internaționali din lunile precedente. Aceste negocieri pot fi calificate drept realizare. Nu a fost doar o întâlnire de dragul întâlnirii, cum s-a întâmplat de atâtea ori înainte. Pentru prima dată în cinci ani, a existat un acord consensual între toți partenerii, sub forma unui protocol semnat la sfârșitul rundei „5+2”, protocolul de la Berlin. Acest protocol conține o „foaie de parcurs” pe teme specifice și stabilește limite concrete de timp.

De asemenea, o nouă dinamică poate fi văzută în frecvența și calitatea contactelor directe între părți. În întâlnirile mele din această săptămână de la Chișinău și Tiraspol, am urmărit progresul părților în ceea ce privește atingerea rezultatelor convenite în protocolul de la Berlin.”

Europa Liberă: Despre formatul de negocieri „5+2” se vorbeşte în mod diferit, unii zic că e viabil, alţii spun că este nefuncţional. Ce trebuie să întreprindeţi concret dumneavoastră, actorii care faceţi parte din acest format, ca lumea, opinia publică, să recâştige încrederea în aceste negocieri care ar trebui să propună o soluție durabilă pentru criza transnistreană?

Cord Meier-Klodt: „Formatul „5+2” rămâne platformă politică cheie și, cum s-a demonstrat la Berlin, poate genera rezultate, dacă părțile doresc să-l folosească într-un mod constructiv. În plus, runda „5+2” de la Berlin a dat orientări politice formatului „1+1” și grupurilor de lucru: să întreprindă măsuri concrete în domenii-cheie – educație, transport, telecomunicații și ecologie. Așa cum am văzut pe parcursul ultimelor săptămâni, dialogul activ, continuu și frecvent este esențial pentru obținerea unor rezultate concrete și crearea condițiilor pentru avansarea procesului de reglementare în direcția soluționării conflictului. Printr-un astfel de dialog putem, de asemenea, crea și întări încrederea între părți, necesară pentru un progres pas cu pas. Pe măsură ce atmosfera de încredere crește cu fiecare succes mic substanțial, capacitatea de a aborda probleme mai dificile de asemenea va spori.”

Europa Liberă: Unii politicieni încearcă să acrediteze ideea că varianta federalizării ar fi una bună. Dumneavoastră ce credeţi despre soluţionarea crizei transnistrene prin federalizarea Moldovei?

Cord Meier-Klodt: „Obiectivul procesului de reglementare transnistreană este de a ajunge la o soluție comprehensivă și pașnică a conflictului transnistrean. Noi cunoaștem parametrii de bază pentru o astfel de soluționare. Ei sunt confirmați în fiecare an în cadrul reuniunilor Consiliului Ministerial al OSCE de către toate cele 57 state participante ale OSCE, inclusiv Moldova: o soluționare definitivă, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

Lucrând acum la acești pași mici, avem în vedere aceste principii de bază. Soluțiile practice, asupra cărora lucrăm cu Chișinăul și Tiraspolul, trebuie să le reflecte, într-un fel sau altul. În acest scop, noi lucrăm, de exemplu, asupra soluțiilor care ar permite studenților din Transnistria să-și facă studiile la Londra, Berlin sau Bruxelles. Oamenii din Transnistria ar trebui să poată meargă cu mașinile lor personale în Europa. Soluțiile tehnice, care vor face posibile aceste lucruri, trebuie să reflecte parametrii aprobați la nivel internațional –suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.”

Europa Liberă: Poate fi soluţionată problema transnistreană fără ca trupele ruse să fie evacuate din estul Republicii Moldova?

Cord Meier-Klodt: „În calitatea mea prezentă, este datoria mea să ajut părțile să negocieze o soluționare pașnică a conflictului în cadrul parametrilor aprobați la nivel internațional, așa cum am menționat. Prin urmare, se pune accent pe găsirea unei soluții care este în interesul ambelor părți. Prin definiție, soluționarea finală a conflictului transnistrean ar rezolva, de asemenea, problema forțelor de menținere a păcii. Sînt în continuare convins că pentru a ajunge eventual la această fază, ar fi înțelept să existe o abordare precaută, convenită la unison de părțile și partenerii lor internaționali.”

XS
SM
MD
LG