Linkuri accesibilitate

GoGo Penguin


Cei trei muzicieni și instrumentele lor au un statut egal: liniile lor individuale se completează, se „înșurubează” una în alta, alcătuind un tot coerent.

GoGo Penguin este un trio de jazz experimental înființat în 2012 la Manchester, în Anglia, de către pianistul Chris Illingworth, basistul Nick Blacka și bateristul Rob Turner.

GoGo Penguin
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00

Au lansat trei albume, toate primite cu entuziasm de critică. John Eyles, unul din cronicarii muzicali de la BBC, spune că în din ce în ce mai aglomerata lume a trio-urilor de pian, orice nou sosit trebuie să atragă cu ceva atenția ca să fie remarcat, și așa se explică, poate, cum un trio de jazz a ajuns să se cheme GoGo Penguin.

Pentru a fi însă cinstiți cu acest excelent grup, continuă Eyles, trebuie spus că muzica lor ar fi atras atenția și dacă ar fi avut un nume banal.

Una din explicațiile succesului lor vine din faptul că nu sînt un trio convențional, cu pianul în față, basul și tobele ținînd loc doar de secție ritmică.

În loc de asta, cei trei muzicieni și instrumentele lor au un statut egal, ceea ce vrea să spună că liniile lor individuale se completează, se „înșurubează” una în alta alcătuind un tot coerent.

Mai aflăm de la John Eyles că nici unul din membrii trupei nu are încă 30 de ani, iar această tinerețe a lor e reflectată în influențele eclectice despre care vorbesc, între care Aphex Twin, Massive Attack, Brian Eno, Debussy și Șostakovici.

Noi ascultăm acum piesa „Last Words”, de pe primul lor album, numit „Fanfares”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol, ea va fi urmată de piesa care dă titlul discului.

Căutați deci Dicționarul de sunete la europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG