Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin, Rusia și Brexit


Președintele Vladimir Putin cu premierul David Cameron la summitul G20 summit la Antalya, în 2015
Președintele Vladimir Putin cu premierul David Cameron la summitul G20 summit la Antalya, în 2015

Opinii în presa americană: Michael McFaul în „Washinton Post”.

Un articol apărut in Washington Post arata ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, asa numitul Brexit este o victorie pentru Vladimir Putin. Care este explicatia din articol? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Michael McFaul explica in Washington Post, cum Vladimir Putin a asistat neputincios la prabusirea sistemului pe care l-a servit, dizolvarea Uniunii Sovietice si institutiilor sale regionale si la ascensiunea Occidentului, care a integrat fosti aliati ai Moscovei. Aceasta directie este acum pusa in revers – se arata in articol - prin decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana.

Michael McFaul sustine ca Putin are de cistigat. In primul rind, unul dintre cei mai activi critici ai Moscovei nu va mai avea un vot la Bruxelles. Boris Titov, care raspunde in Rusia cu drepturile intreprinzatorilor, a salutat Brexit, spunind ca anglo-saxonii din Uniune, subordonati Americii nu vor mai avea un cuvint de spus.

Michael McFaul spune ca referendumul elimina din Uniune unul dintre cei mai capabili membrii, ca forta armata, dar si diplomatica, ceea ce slabeste alianta, servind obiectivele politice ale lui Putin. Prin disparitia Marii Britanii de la deliberarile Uniunii, misiunea celor care argumenteaza pentru relatii mai apropiate cu Rusia va deveni mai usoara.

Articolul din Washington Post argumenteaza ca Brexit intareste partidele anti-Uniunea Europeana si in alte tari vest europene, multe dintre ele sprijinite de Moscova. Si Michael McFaul arata ca nu e intimplator ca in America, candidatul potential republican la presedintie, Donald Trump se situeaza pe pozitii similare cu Frontul National din Franta, elogiind rezultatele referendumului britanic.

In al treilea rind, iesirea Marii Britanii va mari scepticismul cu privire la continuarea extinderii Uniunii, ceea ce afecteaza tari cum e Ucraina. Si in ultimul rind, Michael McFaul scrie ca aliatul principal al Statelor Unite, Marea Britanie este slabit de Brexit si risca dezintegrarea, daca Scotia si Irlanda de Nord vor sa o paraseasca. Or asta va slabi forta aliantei America – Marea Britanie ceea ce din nou il favorizeaza pe Putin.

XS
SM
MD
LG