Linkuri accesibilitate

Apel al societăţii civile ca ultima şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat să fie publică (anticorupție.md)


BERD va prelua controlul asupra Victoriabank (mold-street.md).

Cel mai mare investitor din Republica Moldova este gata să preia controlul în Victoriabank, anunţă mold-street.md. Investitorul despre care este vorba e Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, BERD, care la finele lunii mai şi-a majorat de la 15,06 la 27,56% participaţia în capitalul Victoribank. Directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova şi Ucraina, Henry Russell, a spus zilele trecute într-un interviu pentru revista specializată în bănci şi finanţe, Profit, că o decizie a Consiliul director al BERD a autorizat achiziţionarea întregului pachet de acţiuni în Victoriabank, iar scopul ar fi „restabilirea guvernanţei corporative şi menţinerea Victoriabank drept o instituţie independentă, profitabilă, ghidată de principii comerciale”. Mold-street reaminteşte în context că în ianuarie 2015, BERD şi-a anunţat intenţia să procure un pachet de 50% din capitalul Victoribank, dar tranzacţia a fost blocată de guvernul Gaburici, la propunerea ministrului de atunci al economiei, Stephane Bride.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct

Şoc major în urma referendumului britanic: BREXIT zguduie proiectul UE”, este titlul unui editorial publicat de deschide.md sub semnătura lui Iulian Chifu. Analistul român crede că impactul referendumului britanic este major şi va testa toate mecanismele de reacţie în momente de criză ale Marii Britanii, ale Uniunii Europene, ale statelor membre, ale lumii întregi. „Consiliul European se întruneşte la începutul săptămânii, însă proiectul Startegiei de Securitate Globală al doamnei Mogherini pare de-a dreptul inadecvat în contextul în care nu mai ştim despre ce fel de Europă mai discutăm mai departe”, mai crede Iulian Chifu. Potrivit lui, refacerea încrederii în proiectul european din cioburi va fi mult mai dificil după acest moment, iar orice proiect de integrare mai departe al statelor UE va fi pus deoparte, va lua măcar o pauză, dacă nu cumva drumul viitor al Uniunii va fi cu câţiva paşi împins înapoi, spre Europa naţiunilor, departe de solidaritatea comunitară.

Un alt comentariu la temă care poate fi citit la Chişinău pe adevărul.md aparţine lui Dan Dungaciu, analistul Academiei române de Ştiinţă. El vorbeşte despre Brexit şi efectele lui în 10 puncte. Se întreabă, de pildă, ce urmează şi declară: nu obligatoriu prăbuşirea. Există premise ca criza să fie gestionată eficace, iar şocul economic, financiar şi politic să dureze cât mai puţin. Nu există nicio obligaţie pentru a se activa imediat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Britanicii pot trimite solicitarea mai târziu, fireşte, după o serie de negocieri profunde cu liderii EU. Cuvântul cheie este negociere. Abia de atunci încolo se vor număra cei doi ani. Deocamdată, Marea Britanie este membru al UE, cu toate drepturile şi obligaţiile la zi. Nu daţi vina doar pe Marea Britanie, mai scrie Dan Dungaciu. Ea nu devine, prin acest vot, groparul Europei. Ideea că Uniunea Europeană, partea continentală, funcţiona impecabil, mergând coerent spre un proiect asumat de cetăţenii europeni, iar britanicii superiori, xenofobi şi imperiali au aruncat totul în aer este incorectă. Criza a lovit toată Europa, inclusiv cea continentală, cu mult înainte de referendum, doar că expresia crizei în Marea Britanie a luat forma specială a Brexit-ului – mult mai uşor de luat decizia pentru referendum pentru o ţară izolată geografic şi mental şi care era de la începutul intrării ei în UE eurosceptică. În alte state, criza de încredere în UE capătă alte forme specifice: Austria, Franţa, Polonia, Ungaria, Polonia, Italia, statele nordice etc. În realitate, Brexitul nu este cu prioritate cauza crizei UE, ci (şi) o consecinţă a ei, mai arată Dan Dungaciu.

Site-ul anticoruptie.md publică un apel al societăţii civilă în care se cere ca ultima şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat să fie publică. În apelul semnat de 24 de organizaţii neguvernamentale în ajunul ultimei şedinţe de judecată în dosarul lui Vlad Filat, preconizată pentru luni, 27 iunie, se spune: „Nu există nicio justificare pentru declararea ședinței închise, în special având în vedere faptul că este ultima ședință. Toate probele au fost deja examinate. Inculpatul are dreptul la ședință publică. Apărarea a făcut mai multe declarații publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise. Din informațiile transmise în public nu este clară motivația și insistența procuraturii pe examinarea cauzei în ședințe închise. Judecătorul trebuie să fie conștient de obligația de a asigura respectarea dreptului la un proces echitabil și a nu admite încălcarea acestuia.” În articol se mai arată că Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, a declarat anterior că şedinţele în dosarul fostului premier Vlad Filat trebuie să rămână închise, întrucât, dacă societatea ar avea acces la probele apărării, presiunea ar fi neuniformă.

XS
SM
MD
LG