Linkuri accesibilitate

România și referendumul britanic (Hotnews.ro; Adevărul)


David Cameron „și-a tras țara, dar și întreaga UE, într-un pariu dement” (Cristian Tudor Popescu/republica.ro).

După referendumul britanic, care înseamnă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Bruxelles-ul „își va pierde complet orice apetență pentru țările-terțe, gen Moldova, Georgia ori Ucraina. Rusia nu poate fi decât fericită” , scrie Vlad Mixich într-o corespondență de la Londra publicată pe site-ul Hotnews.ro. Și el, și mulți alți comentatori discută consecințele probabile sau posibile. Dan Tapalagă accentuează, de asemenea pe Hotnews.ro, ce pierde România din punct de vedere geostrategic și ca politică externă. Totul depinde de cum va acționa Uniunea Europeană după Brexit. Dacă va înțelege să relaxeze regulile comunitare, aplicarea lor, pentru a mai scădea din tensiunea acumulată la nivelul statelor membre, atunci România va avea de pierdut. În țară lucrurile au derapat întotdeauna atunci când a scăzut nivelul exigențelor impuse din afară. Dacă, dimpotrivă, Uniunea merge mai departe pe calea integrării, pentru România va fi bine, cu condiția, spune Tapalagă, să fie menținute instrumente de control precum Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției. Și Cristian Pantazi (Hotnews.ro) așază justiția pe lista domeniilor vulnerabile începând cu acest moment, alături de securitate (în relația cu Rusia) și de efectele Brexit-ului asupra zonei euro.

Adevărul a consultat mai mulți analiști economico-financiari asupra consecințelor de acest ordin. Ei spun că leul va suporta o depreciere tranzitorie, cu aproximativ 5%, dar nu mai mult, pentru că integrarea economică a României la zona euro e abia la 40%. Vor crește probabil dobânzile la creditele contractate de populație și de stat. O lovitură ar putea fi pentru cei 170.000 de români cu contracte de muncă în Marea Britanie. Nu e însă sigur că aceștia vor fi lăsați în afara pieței britanice a muncii. În noile condiții, angajatorii lor nu ar mai fi obligați să le plătească asigurări la nivelul Uniunii Europene.

Presa scrie masiv despre riscurile unui efect domino în Europa. În perspectiva Consiliului European de săptămâna viitoare, Iulian Chifu (Evenimentul zilei) nu crede că poate fi exclusă cu totul „cea mai proastă variantă”, și anume „explozia lipsei de solidaritate, excepţionalismele individuale ale statelor (...). O asemenea întorsătură, scrie el, poate duce la explozia Europei, în format accelerat”.

Deja Cristian Tudor Popescu, în republica.ro, îl numește pe premierul britanic David Cameron „cacealmist” și „pokerist”. În această ultimă ipostază „și-a tras țara, dar și întreaga Uniune Europeană, într-un pariu dement. L-a pierdut, pentru că a dezlănțuit forțele negre ale populismului și naționalismului. Iar Putin își freacă mâinile de bucurie, o Europă slabă îi deschide calea spre extinderea sferei de influență la granițe”.

Totuși, românii trebuie să-și controleze emoțiile, sfătuiește omul de afaceri Florin Pogonaru. El face declarații Ziarului financiar în calitate de președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. În economia românească, mai există în clipa de față doar 25% capital românesc. Să-l întărim.

XS
SM
MD
LG