Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Un proiect de program de guvernare republican


Paul Ryan la o conferință de presă la Washington

Presedintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, schițează platfoma republicană începînd cu lupta împotriva sărăciei și eficacitatea investițiilor făcute de stat în programe sociale.

In timp ce la virf, Partidul Republican se zbate sa gaseasca o solutie pentru fenomenul Trump, unul dintre lideri, presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan continua sa lucreze la platforma republicana. Cu ce a inceput Ryan? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Paul Ryan a inceput cu o tema mai putin asociata cu Partidul Republican, lupta impotriva saraciei in America. El considera ca sistemul de asistenta sociala - care include nu mai putin de 80 de programe - este un haos ineficient. Presedintele Camerei Reprezentantilor doreste sa creeze un sistem unic, integrat, in care agentiile guvernamentale sa poata coopera si unde criteriile de eligibilitate sa fie aceleasi pentru toate programele.

O a doua tema este eficacitatea investițiilor facute de stat in programe sociale. Ryan si echipa lui cred ca aceste programe nu sint riguros evaluate si propune ca bazele lor de date sa fie deschise analizei unor experti independenti, din sectorul non-guvernamental. In plus, acum, statele au dreptul sa vireze cereri de ajutor catre guvernul federal, ori asta nu este un stimulent pentru ca oamenii sa fie ajutati, pe plan local, sa-si gaseasca de lucru. Ryan vrea sa reduca beneficiile platite de guvernul federal pe masura ce o persoana ramine timp mai indelungat recipient de ajutor social, pentru a descuraja pasivitatea si abuzul, in sistem.

O a treia idee porneste de la reformele initiate de Bill Clinton si fostul presedinte al Camerei Newt Gingrich, care cer statelor sa se asigure, pentru a primi asistenta federala, ca suficienti recipienti de ajutor social sint incadrati in munca sau in cursuri de pregatire. Paul Ryan doreste sa extinda acest program si sa includa si alti indicatori. Stînga americană a replicat ca programul liderului republican va crea - nu diminua - saracia. Cum un compromis intre republicani si democrati e putin probabil, in actualul climat politic, Ryan va trebui probabil sa conteze pe alegerea lui Trump, in ciuda faptului ca e greu de anticipat cum se va raporta o presedintie Trump la planul presedintelui Camerei Reprezentantilor.

XS
SM
MD
LG