Linkuri accesibilitate

Cazurile Vlad Filat și Ilan Shor (V.Ciobanu/Ziarul Național; V.Moșneag/Ziarul de Gardă)


Alegerile prezidențiale și infantilismul oamenilor politici (V. Ostalep/Tribuna.md).

Victor Ciobanu notează într-un editorial publicat în Ziarul Național, (cu referire la dosarul fostului premier, Vlad Filat, că bătaia de joc care se numește justiție moldovenească continuă. Iar felul în care mai multe instituții media reflectă acest proces arată a gunoiște mediatică în opinia sa. Chiar și pe timpul sovietic se simțea un fel de rușine în meseria de a face sluj, continuă autorul. Dacă e de vină Filat – să răspundă. Dar exact pentru ce a făcut, scrie Ciobanu. Să ne închideți procesul ca să nu vedem toată mizeria, să nu punem întrebări - și asta-i tot? Editorialistul susține că Filat ar trebui să răspundă în fața unei justiții, nu a unei adunări de executanți, conchide autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Victor Moșneag scrie în Ziarul de Gardă despre reținerea pentru 72 de ore a primarului de Orhei, Ilan Shor. Jurnalistul notează că omul de afaceri a fost denunțător în dosarul Filat și că mai are pe numele său deschis un dosar penal, unde are calitatea de învinuit. Autorul amintește că Ilan Shor, a devenit preşedintele Consiliului Băncii de Economii a Moldovei în aprilie 2014, după ce, în prealabil, firme afiliate lui au preluat pachete importante de acţiuni la această bancă. Şefia lui Shor la BEM, continuă Victor Moșneag, a coincis cu problemele din sistemul bancar şi cu aşa-numitul „jaf al secolului”, după ce banca administrată de acesta a fost implicată, în colaborare cu alte două instituţii financiare, Banca Socială şi Unibank, afiliate lui Shor, în acordarea unor credite dubioase de peste 13 miliarde de lei. La început de 2015, Şor a fost chemat la Centrul Naţional Anticorupţie pentru a oferi explicaţii, fiind, la scurt timp, declarat bănuit într-un dosar penal, se menționează în articol.

Ziarul de Gardă mai publică un material în care Victor Moșneag remarcă faptul că în ultimul an, la conducerea penitenciarelor din R. Moldova au fost promovați șefi noi. Unii dintre ei au ajuns în funcții de conducere, deși nu au activat anterior în domeniu, fiind angajați după ce au fost demiși sau au plecat benevol din poliție. Unii șefi de penitenciare au fost numiți în funcții de conducere deși, nici măcar nu cunosc limba română, observă jurnalistul. Bunăoară în funcția de șef al Penitenciarului nr. 16 Pruncul a fost numit Sergiu Jizdan, verișorul actualului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, tot el, fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. Sergiu Jizdan a fost, până la numirea în sistemul penitenciar, angajat al poliției economice, se menționează în articol.

Portalul Tribuna.md îl citează pe analistul Valeriu Ostalep, care susține că apelul lansat de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” către toate partidele anti-oligarhice să se întrunească și să desemneze cât mai curând un candidat unic la funcția de Președinte al Republicii Moldova este o idee interesantă, dar nu se va realiza din cauza infantilismului politicienilor. Ostalep a mai menționat că „politicienii de dreapta nu vor fi de acord să se concentreze în jurul unui candidat de stânga”. „Nu am absolut nici un dubiu că restul politicienilor de pe dreapta nu ar fi de acord să examineze șansele pe care le are cel mai bun candidat. În cazul dat, obiectiv vorbesc şi din sondaje văd că cele mai mari șanse la momentul actual le are Igor Dodon, consideră analistul.

Portalul mold-street.com îl citează pe Senatorul român, Florin Constantinescu, președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României care a reiterat sprijinul Bucureștiului pentru parcursul european al Moldovei, atât la nivel politic, cât și financiar. Jurnaliștii scriu că acesta a menționat printre domeniile prioritare de cooperare pe cel al educației, sănătății și infrastructurii energetice. La fel, senatorul a vorbit despre proiectul ce se referă la cursul navigabil și la 11 microhidrocentrale pe râul Prut, inițiatică care în viziunea specialiștilor moldoveni ar fi ireal de realizat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG