Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: „Remain” sau „Leave”, un vot „fără întoarcere”?


Peste 46 de milioane de britanici sînt chemați să voteze în referendumul referitor la rămînerea sau ieșirea Marii Britanii din UE.

Peste 46 de milioane de britanici sunt chemați să voteze în referendumul privind rămânerea sau ieșirea țării din Uniunea European: „Remain” sau „Leave”, un vot „fără întoarcere” reaminteau miercuri atît președintele Franței, François Hollande, cît și premierul britanic David Cameron.

Secțiile de votare vor fi deschise între 6 dimineața și 9 seara, iar primele rezultate parțiale sunt așteptat vineri în prime ore ale zilei. Televiziunile au anunțat că nu intenționează să dea exit-polluri, deoarece marja de eroare este considerată a fi prea mare.

Ultimele sondaje de opinie indică un foarte mic avans al taberei care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, dar majoritatea analiștilor sunt de părere că rezultatul va depinde în mare măsură de participarea la vot. O participare ridicată ar fi în avantajul rămânerii în UE.

Referendumul, remarcă mulți comentatori, nu era inevitabil, dar înainte de alegerile generale din 2015, David Cemeron s-a confruntat cu opoziția unei aripi agresiv eurosceptice din partidul său conservator.

Pentru a salva unitatea partidului și șansele sale în alegerile generale, pe care le-a cîștigat cu un rezultat mult mai bune decât era de așteptat, Cameron a promis că va organiza un referendum asupra relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Atunci părea un exercițiu aproape fără miză, pentru că aproape nimeni nu-și închipuia că britanicii ar putea vota pentru ieșirea din UE.

Campania care a pregătit referendumul a fost foarte emoțională, apelând la stereotipuri și nostalgii, mult mai rar au fost analizate fapte și date concrete. În ultima fază, s-a transformat într-o dispută despre imigranți și refugiați, depre „protejarea” pieții muncii pentru britanici cu inflexiuni xennofobe rar auzite înainte. Ca și în campania electorală din Statale Unite în vederea alegerilor prezindențiale din noiembrie, discursul politic a pierdut „orice urmă de civilitate” remarca Frank Lutz , expert american în sondarea opiniei publice, într-un interviu joi dimineață cu BBC.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că în eventualitatea unui vot în favoarea Brexitului, ieșirea Marii Britanii din UE, la referendumul de joi, va fi „vital” ca „vocea Scoției să fie ascultată direct, astfel încât Scoția să poată discuta direct cu aliații săi europeni despre cum să-și protejeze locul în Europa și în piața unică. Sturgeon a avertizat din nou că Scoația ar putea organiza un nou referendum asupra independeței dacă Marea Britanie decide să părăsească UE.

În Scoția, 54% din alegători sunt pentru rămânrea în UE față de numai 30% pentru „Brexit”.

Marea Britanie a devenit membră a Comunității Europene în 1973, prin votul Parlamentului. Doi ani mai tîrziu s-a organizat un referendum asupra participării la Comunitatea Europeană, care în 1975 avea numai nouă membri. 67% dintre votanți au fost pentru rămânerea în Comunitate.

Rezultatul referendumului de joi nu are caracter obligatoriu, guvernul nu trebuie să acționeze conform votului, dar nimeni nu-și închipuie că și-ar permite să-l ignore. Formal, decizia finală revine Parlamentului, care în cazul unui vor pentru „Brexit”, pentru ieșirea din UE, va trebui să anuleze legea prin care s-a decis intrarea Marii Britanii în Comunitatea Europeană.

În ajunul referendumului cancelara Germaniei, Angela Merkel, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele francez François Hollande, și mulți alții au explicat că atât britanicii, cât și ceilalți europeni ar avea de pierdut dintr-un „Brexit”și au reamintit că votul de joi este o alegere „fără întoarcere”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG