Linkuri accesibilitate

Harkov: celebrul poet punkist-proletar sau despre țara în care toată lumea vorbește o „limbă străină” (21)


Serhi Jadan, autorul celebrului poem „Lukoil” locuiește la Harkov și e implicat în viața socială a orașului. În poem, magnații petrolului plâng în costume Dolce&Gabbana și beau Hennessy din pahare de plastic la moartea partenerului lor: „Moartea este un tărâm unde cărțile de credit nu funcționează/ Moartea este un tărâm al petrolului care îi va spăla păcatele”.

Serhi Jadan, Harkov, 5 aprile 2014.
Serhi Jadan, Harkov, 5 aprile 2014.

Jadan se descrie ca fiind un punkist post-proletar, poartă uneori un tricou cu steaua roșie comunistă și spune că „pentru prima dată în istorie, Rusia a pierdut monopolul asupra propriei limbi”. Scrie exclusiv în ucraineană și, poate, din acest motiv e mai cunoscut în afară, unde i s-au tradus deja mai multe cărți, în vreme ce în țara lui oamenii preferă s[ citească mai degrabă în rusă.

Serhi Jadan la Minsk, Galeria U, 4 iunie 2015
Serhi Jadan la Minsk, Galeria U, 4 iunie 2015

Se și spune de altfel, în glumă că Ucraina este cea mai educată țară din lume fiindcă întreaga populație vorbește o „limbă străină”, adesa mult mai bine decât propria limbă

În 2014, când când au avut loc ciocnirile violente dintre separatiști și susținătorii Maidanului, scriitorul a fost bătut de proruși, după ce a refuzat să îngenuncheze și să sărute steagul Rusiei. În martie acum doi ani un grup de turiști veniți din Moscova a înlocuit steagul ucrainean cu cel rus pe clădirea unde funcționează administrația regională de stat și au declarat independența Republicii Populare Harkov.

Opera din Harkov, Ucraina, 2016
Opera din Harkov, Ucraina, 2016

La început, însă, au luat cu asalt Opera, crezând că acolo e primăria, de aceea mulți localnici sunt siguri că tot ceea ce s-a întâmplat atunci a fost pe baza unui scenariu scris și regizat de forțe din afară.

Al doilea oraș ca mărime din țară, aflat la 40 de kilometri de granița cu Rusia, Harkov a înclinat balanța spre Ucraina, dar echilibrul nu e încă definitiv.

La ultimele alegeri, partidul președintelui Petro Poroșenko a obținut doar opt procente la Harkov, iar Genadu Keres, care a mizat inițial pe cartea rusă și a militat violent împotriva Maidanului, a fost reales anul trecut primar cu 65%. I se spune Gepa și a evoluat dinspre lumea interlopă spre cea politică cu ajutorul afacerilor. A schimbat macazul, după ce a fost împușcat, de o persoană neidentificată. S-a refăcut „prea repede” într-o clinică din Israel și, după cum mi-a spus un jurnalist local, totul a fost pus la cale de el pentru a-și credibiliza pirueta dinspre separatiști spre proeuropeni: „a făcut un pact cu președintele și cu procurorul general, l-au iertat de acuzațiile din perioada contramanifestațiilor și acum e din nou puternic, dar probabil că la momentul potrivit se va întoarce din nou cu 180 de grade”.

în Piața Constituției, Harkov, Ucraina 2016
în Piața Constituției, Harkov, Ucraina 2016

​Gepa se afișează cu blonde de consumație și e iubit de oameni, mai ales de cei mai învârstă, de cei fără studii și de nostalgici, dar susținătorii Maidanului consideră că locul lui e la închisoare. Ivan Klein, care a plecat la Kiev în perioada cea mai tulbure pentru a susține mișcarea proeuropeană de pe Maidan, crede acum că Poroșenko e la fel de imoral ca Gepa și că întreaga clasă politică e coruptă. Vede doar o singură soluție: Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană, iar de justiție să se ocupe cineva din afara țării, care nu e implicat în toate afacerile încâlcite. Mă întreabă cumva fâstâcit ceea ce avea să spună: de ce nu-i vor europenii pe ucraineni și preferă migranții din statele musulmane, „noi suntem blonzi, educați, europeni”. O parte dintr-un ipotetic răspuns ar putea avea legătură chiar cu acest tip de întrebare.

Catedrala Buna Vestire, Harkov, Ucraina 2016
Catedrala Buna Vestire, Harkov, Ucraina 2016

​Ivan e electronist la una din cele peste 200 de companii de IT din Harkov, care au luat locul industriei constructoare de mașini din perioada sovietică, vestită pentru tractoarele, turbinele, tancurile care se produceau aici: T-34, temut în al Doilea Război Mondial, și T64-din perioada Războiului Rece. Ultimul model T-84, făcut de ucraineni, e îmbunătățit, iar la Harkov se produc din nou tancuri pentru care lucrează echipe masive de ingineri IT. Rusia are peste 2700 de tancuri care pot intra imediat în luptă, spre deosebire Ucraina care s-ar putea folosi de 1100. În arsenalul rusesc mai sunt însă depozitate 18.000. Prin comparație, Ucraina are o rezervă de doar 1400.

Harkov, Ucraina 2016
Harkov, Ucraina 2016

„Războiul e o sursă de produs bani pentru cei aflați la vârf”, îmi spune un oficial internațional aflat într-o escală la Harkov după o misiune de monitorizare în regiunea Donbas: „dacă la Kiev nu se va decide trecerea războiului pe locul doi și punerea pe primul loc a reformelor juridice, politice și economice, Ucraina nu are nicio șansă să reziste în fața Rusiei”. Rusia luptă pe două fronturi „le cucerim teritoriul” și „le cucerim sufletul”, argumentează oficialul importanța propagandei, care are efect asupra multora dintre locuitorii Harkovului, fiindcă mulți și-au montat antene speciale pentru a avea acces la programele Moscovei.

Ei nu vor să vorbească ucraineană și nu vor să-l citească Serhi Jadan, nici măcar cu poemul Lukoil, în care „reprezentanții companiilor rusești de gaz” care îl veghează pe Kolia se întreabă:

„când îl trimitem pe fratele nostru

în lunga lui călătorie

în luminoasa Valhala a Lukoil

cine va fi cu el

prin întunecoasele drumuri ale purgatoriului?

«curvele» răspund toți trei deodată

«are nevoie de curve

unele scumpe,

fără obiceiuri proaste,

care să-l încălzească iarna,

să-l răcorească primăvara.

în stânga să aibă o blondă platinată

în dreapta să aibă o blondă platinată

și nu-și va da seama niciodată că e mort».

Călătoriile Sabinei: spre Kurdistan, pe urma conflictelor de lângă noi


Există o axă a conflictelor și a revanșelor istorice care are o continuitate mai lungă de 2000 de ani. De la Marea Neagră, prin Turcia, spre regiunea kurdă întinsă pe mai multe țări și până în Georgia, Armenia și Azerbaidjan, drumurile militarilor s-au întretăiat mereu cu cele ale comerțului. În toată această regiune, Rusia, Turcia și Iranul se luptă pentru influență, iar Occidentul se străduiește, fără prea mult succes, să aducă democrația liberală.

În august 2021, am plecat în călătoria mea solitară, pentru a înțelege mai bine de ce hărțile nu se suprapun peste geografia oamenilor, până unde merge candoare și de unde începe ura.

Un proiect Black Sea Trust, susținut de Radio Europa Liberă Moldova și Freedom House România.

XS
SM
MD
LG