Linkuri accesibilitate

„Situația din atletismul rus este actualmente critică”


Elena Isinbaieva la Ceboksarî

Declarațiile Elenei Isinbaieva pe tema atleților ruși afectați de scandalurile de dopaj.

Dubla campioană olimpică rusă la săritura cu prăjina, Elena Isinbaieva, a declarat că se va posta în fruntea unui val de atleți curați din țara sa care vor contesta interdicția de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio, din luna august. Isinbaieva le-a vorbit jurnaliștilor marți, în timp ce Comitetul Internațional Olimpic lăsa deschisă o portiță ca atleții ruși care pot demonstra că nu se dopează să fie admiși la Rio sub drapelul Rusiei.

„Încă mai avem o șansă de participare”, declara Elena Isinbaieva, marți, în orașul rus Ceboksarî, unde tocmai câștigase titlul de campioană a Rusiei – o etapă necesară pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Rio.

Dublă campioană olimpică și triplă campioană mondială la săritura cu prăjina, ea a spus că face apel la Curtea de Arbitraj Sportiv și dacă învinge, va deschide calea și altor sportivi ruși curați.

„Situația din atletismul rus este actualmente complicată, critică”, a mai spus Isinbaieva. „Dar nu e prima dată, a continuat ea, când avem de înfruntat tot felul de greutăți. Dacă nu participăm la competiții internaționale, va fi foarte complicat să atingem culmile sportului și să ne îmbunătățim rezultatele”.

Dar atleții ruși care vor insista să meargă la Jocurile Olimpice de la Rio au de făcut față unui examen deosebit de minuțios după scandalurile de dopaj care au afectat sportul rus.

Săptămâna trecută, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a lăsat în vigoare suspendarea atleților ruși de la competițiile internaționale. Restricția a fost impusă la începutul anului, după ce Agenția Mondială Antidoping a dezvăluit existența unui „dopajul organizat” în Rusia. Iar într-un raport proaspăt publicat zilele trecute Agenția a spus că anul acesta i-au au fost împiedicate peste 700 de încercări de a testa atleții ruși.

Comitetul Internațional Olimpic a decis totuși, marți, să le lase sportivilor ruși curați o posibilitate să meargă la Rio.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a spus că, pentru asta, fiecare atlet rus în parte trebuie să fie declarat eligibil tocmai de către Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism, pentru că în privința inocenței lor rămân „îndoieli serioase”.

„Toți participanții (la reuniunea de marți a Comitetului la Lausanne, n.r.) au căzut de acord că trebuie și vor întreprinde toate eforturile pentru a-i ține pe dopați departe de Rio 2016", a spus Bach.

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov a spus imediat că își păstrează optimismul în privința participării atleților ruși.

„Cred că majoritatea din ei vor depune cereri la Curtea de Arbitraj Sportiv și au șanse bune să câștige procesul”.

Pentru Elena Isinbaieva care s-a postat în fruntea atleților ruși dornici să demonstreze că sunt curați, șansa oferită de Comitetul Internațional Olimpic este deja „o victorie”.

„Lucrul cel mai plăcut pentru mine personal, a explicat ea, este că toți atleții care vor câștiga procesele vor concura sub drapelul rus”, nu sub un drapel neutru, cum se vehiculase.

Nu este prima dată când Isinbaieva iese în față într-un rol patriotic. În 2013, la Campionatul Mondial de Atletism ținut la Moscova, ea a luat apărarea proaspetei legislației anti-gay adoptată de Rusia. A spus însă ulterior că a fost înțeleasă greșit. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, când legislația rusă anti-gay a stârnit apelul internaționale la boicotarea competiției, Isinbaieva a fost o ambasadoare a jocurilor și primăriță a satului olimpic.

XS
SM
MD
LG