Linkuri accesibilitate

Sveatoslav Mihalache: „Un eventual Brexit va afecta puternic atât Republica Moldova, cât și regiunea”


Opinia unui economist de la Chișinău despre efectele referendumului din 23 iunie din Marea Britanie.

Referendumul din Marea Britanie nu este doar o evoluție politică, ci și una cu profunde implicații sociale și economice, inclusiv pentru Europa de Est și regiunea în care se află Republica Moldova, subliniază economistul, doctorul în științe economice Sveatoslav Mihalache. Potrivit lui, un eventual Brexit va lovi puternic atât lira sterlină, cât și moneda euro, în timp ce o decizie de rămânere în UE ar putea chiar da un impuls de creștere a cotației acestor valute, pe fundalul unor stări de spirit euforice. Piața valutară internațională este acum în așteptarea deciziei britanicilor, spune Sveatoslav Mihalache.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:32 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum va afecta o eventuală decizie a britanicilor de a părăsi UE țările din Europa de Est și în special regiunea în care se află Republica Moldova?

Sveatoslav Mihalache: Indiscutabil că un eventual Brexit va afecta puternic atât Republica Moldova, cât și regiunea. Pentru că, dacă cetățenii Marii Britanii vor lua decizia de a părăsi UE, va exista posibilitatea ca și alte țări să dorească acest lucru.

Am asistat anterior la anumite amenințări din partea Greciei, am asistat la amenințări din partea Spaniei și Italiei. Acum doi-patru ani, când Spania și Italia se confruntau cu o criză puternică, acolo se discuta despre o posibilă ieșire și trecerea la fosta lor monedă – la lira italiană, la peseto spaniol și la drahme.

După Germania, economia Marii Britanii este una dintre cele mai puternice. Ieșirea acestei țări va genera posibilitatea ca și alte țări să dorească să iasă din UE, chiar și țări mai puțin puternice economic decât Marea Britanie, și acest lucru va bulversa Uniunea Europeană.

Dacă e să luăm la nivel general, da, UE are niște probleme de birocrație care este concentrată la Bruxelles și acest lucru nemulțumește britanicii, dar și alte state.”

Europa Liberă: Deci credeți că acesta este și un semnal pentru conducerea UE, pentru reevaluarea mecanismului de luare a deciziilor?

Sveatoslav Mihalache
Sveatoslav Mihalache

Sveatoslav Mihalache: „Fiți de acord că UE este totuși excesiv de birocratică și trebuie de regândit mecanismul de gestionare a situației din UE la Bruxelles. De fapt, despre acest lucru se vorbea de mulți ani și se discută în continuare – despre faptul că este necesar de a regândi mecanismul de luare a deciziilor de gestionare a situației, atât în perioade de criză, cât și în perioade mai fertile.

Dacă Marea Britanie părăsește UE, în afară de bulversarea respectivă, vor exista și efecte economice negative pentru UE. Din punct de vedere financiar știm foarte bine că Londra este cel mai puternic centru financiar al UE, după care urmează Frankfurtul. Volumul tranzacțiilor este pe primul loc în UE. În afară de asta industria și producția industrială în Marea Britanie este la un nivel foarte înalt.

Ce se va întâmpla într-un astfel de scenariu cu lira sterlină? Cu siguranță că lira va avea de pierdut. Va avea de pierdut, după unele estimări pe care le-am văzut zilele trecute, în jur de 30 la sută. Eu sunt puțin mai sceptic vizavi de această cifră și nu cred că scăderea va fi chiar atât de mare. Dar cu siguranță că lira sterlină va avea de suferit. Va fi nevoie de timp și de efort pentru a regândi și a redirecționa fluxurile atât de mărfuri, cât și cele financiare, vor trebuie făcute multe ajustări atât în domeniul bancar, cât și în domeniul economiei reale.

Pentru UE la nivel general instabilitatea politică va avea efecte negative asupra așteptărilor investitorilor, așteptărilor agenților economici. Așteptările respective vor genera anumite îngrijorări. Aceste îngrijorări pot genera scăderea volumului de investiții. Și atunci când investiții sunt mai puține bineînțeles că locurile de muncă se vor reduce. Comprimarea activității agenților economici va avea efecte negative asupra creșterii economice, care și așa este în momentul de față în UE una slăbuță.

Dacă e să facem o analiză comparativă între SUA și UE, este clar că după politicile adoptate de SUA economia acolo deja a luat avânt, în timp ce în UE acest lucru din păcate nu s-a întâmplat și creșterea economică frânează. E adevărat că Banca Centrală Europeană în ultimul timp folosește o politică monetară relaxată și a început programul de stimulare cantitativă. Rata de refinanțare este una foarte scăzută și acum dobânzile sunt negative, adică este mai puțin costisitor să ții banii în propriul safeu, la ciorap, cum zic moldovenii, decât în băncile europene. Stimularea cantitativă pe care a început să o facă Banca Centrală Europeană încă nu are în acest moment efectul scontat, deci economia reală încă nu a simțit aceste eforturi.

Așa că nesiguranța poate avea efecte dezastruoase pentru economia Uniunii Europene dacă Marea Britanie va părăsi această zonă.”

Europa Liberă: Ați menționat evoluția lirei sterline, dar care va fi situația monedei euro în cazul ieșirii Marii Britanii?

Sveatoslav Mihalache: „Din moment ce lira sterlină va coborî evident că și moneda unică europeană va începe să scadă.

Efectele negative vor fi și pentru Republica Moldova, pentru că compatrioții noștri care lucrează în străinătate sunt în mare parte în Rusia și în Uniunea Europeană. În momentul în care piața muncii se va comprima în UE, când activitatea agenților economici va fi mai mică, cu siguranță că și compatrioții noștri vor avea mai puțin de lucru. Dacă moneda unică europeană va scădea, acest lucru va însemna că volumul remiterilor în dolari va fi mai mic. În consecință, consumul intern în Republica Moldova se va micșora. La noi din anul 1999, de 17 ani, economia se menține pe remitențele compatrioților noștri, ceea ce ne face extrem de vulnerabili la astfel de crize.

Un alt efect negativ care va fi pentru noi ține de comerțul extern. În ultimul timp exporturile noastre au fost direcționate mai mult către UE. Și astfel, dacă piața muncii în UE se va comprima și cetățenii europeni vor avea venituri mai mici atunci și consumul va fi mai mic, bineînțeles că va scădea și volumul exporturilor noastre pe această piață. Astfel încât efectul negativ asupra comerțului extern al Republicii Moldova este unul evident.”

Europa Liberă: Și dacă britanicii vor decide să rămână totuși în UE? Însăși discuțiile pe Brexit au reușit deja să facă valuri mari în UE. Credeți că acest lucru va continua să aibă repercusiuni asupra situației din UE, sau lucrurile se vor liniști?

Sveatoslav Mihalache: „Dacă cetățenii Marii Britanii vor lua decizia să rămână în Uniunea Europeană aceste valuri, mă refer la piețe financiare, se vor calma foarte rapid. Participanții piețelor financiare într-o săptămână vor uita de acest referendum.

Efectele negative ale Brexitului am explicat care pot fi. Iar efectele pozitive ale rămânerii Marii Britanii în UE nu vor fi simțite totuși prea curând. Va fi necesar de lucrat, va fi necesar de gândit și de re-gândit mecanismul decizional de la Bruxelles. Pentru ca situația să nu se mai repete birocrații de la Bruxelles trebuie să aplece urechea, să înțeleagă necesitatea schimbării evolutive și să accepte acest lucru.”

XS
SM
MD
LG