Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda zilei in Moldova notam reuniunea comisiei comune pentru integrare europeana a parlamentului României si Moldovei.

În cursul dupa-amiezii va avea loc o sedinta de guvern.

Proiectul românii din jurul României, în colaborare cu Institutul pentru studiul Arhivelor, Centrul de Cultura si Istorie militara, Fundatia culturala Memoria organizeaza o conferinta intitulata „75 de ani de la dezrobirea Basarabiei, Nordului Bucovinei si Tinutului Herţa - 22 iunie 1941”. Conferinta se va incheia miine.

La judecatoria Buiucani se va relua procesul impotriva fostului premier Vlad Filat, si este posibil sa se si anunte verdictul.

Pe plan international, dupa ultimele dezbateri furtunoase de seara trecuta de la televiziunile britanice pe tema iesirii sau raminerii Marii Bruitanii in Uniunea Europeana la referendumul de miine, desigur ca atentia expertilor, dar si a politicienilor va fi îndreptata asupra declaratiilor de ultima ora despre acest subiect.

Miine asadar este ziua „cea mai lunga” pentru britanici si pentru cum vor dori sa isi continue existenta: inauntru sau in afara Uniunii Europene. Vom reveni si noi, numaidecit la acest subiect.

Sa spunem acum ca miine, nu vor exista exit-poll-uri si ca sondajele de pina acum, in majoritatea lor, aratau un scor foarte apropiat al celor care vor raminerea tarii lor in Uniunea Europeana si a celor care pledeaza pentru Brexit. Indeicisii sunt cei care vor fi fost poate convinsi dupa dezbaterea de aseara. Ieri, premierul conservator de la Londra, David Cameron, a facut un ultim apel catre concetăţenii sai, sa aleaga raminerea in blocul comunitar.

La Budapesta are loc o şedinta comuna a asa-numitului comitet economic Ungaria - Rusia. Şedinta are loc dupa ce ieri, reamintim, ambasadorii celor 28 de tari comunitare au decis prelungirea cu inca 6 luni a sanctiunilor economice impuse Rusiei, de acum 2 ani, pentru anexarea Crimeei si sustinerea separatistilor din estul Ucrainei.

La Washington, la Atlantic Council se va discuta astazi tocmai despre acordurile de la Minsk si corupţia din Ucraina. Dezbaterea este intitulata „Cum sa ajutam Ucraina”.

La un alt centru de cercetare politica din capitala americana, la Wilson Center se va discuta astazi despre problemele din Golful Persic si viitorul geopoliticii petroliere.

XS
SM
MD
LG