Linkuri accesibilitate

Partidul Republican se află într-o situație delicată în Statele Unite


Donald J. Trump vorbind la Saint Andelm College New Hampshire Institute of Politics in Manchester, New Hampshire

Candidatura lui Trump îl pune în fața a doua scenarii, ambele negative.

Care este situatia campaniei prezidentiale americane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Linistea dinaintea furtunii pare sa se instaleze in tabara democrata, odata cu certitudinea ca Hillary Clinton va fi candidata partidului. Bernie Sanders continua, probabil in speranta ca va putea influenta platforma partidului, care urmeaza sa rezulte din Conventia nationala. Fireste ca situatia nu este pe deplin favorabila doamnei Clinton, cit timp milioanele de sustinatori ai lui Bernie Sanders nu i se aliaza. Asa cum a fost cazul in California, unde Hillary Clinton a cistigat detasat, depasind asteptarile, principalul sau aliat de natura sa-i uneasca pe democrati este candidatul republican potential, Donald Trump.

Chiar daca au rezerve, unele serioase, cu privire la Clinton, democratii se vad obligati sa voteze responsabil impotriva lui Trump si sa se prezinte la urne pentru a-i impiedica acestuia accesul la Casa Alba. Si pe masura ce campania avanseaza si Donald Trump nu-si ajusteaza discursul in functie de noua sa demnitate publica, sentimentul că un vot anti-Trump este o datorie prinde un contur din ce in ce mai bine definit si asta nu doar in rindurile democratilor.

Dupa ce i-a netezit calea catre nominalizare, presa il supune pe omul de afaceri unui mult mai riguros test si el reactioneaza cum a facut-o si pina acum, de exemplu retragind acreditarea ziaristilor de la prestigiosul Washington Post, cotidian pe care il considera ostil.

Intr-o situatie mai delicata fata de Trump se afla insa partidul al carui candidat urmeaza sa fie, Partidul Republican. Intre lideri, putini sint cei care il sustin cu-adevarat, temindu-se ca va trage formatiunea in jos, la alegerile pentru Congres. O alta categorie este a celor care vad in sustinerea candidaturii lui Trump o datorie derivata din disciplina de partid.

Asa procedeaza presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan care si-a oferit sprijinul public, dar nu a incetat sa se delimiteze de anumite luari de pozitie exreme ale candidatului. Si exista si cei care vad in Donald Trump un pericol pentru identitatea partidului si incearca sa gaseasca o solutie pentru a-i deraia traiectoria catre nominalizare.

Dar Partidul Republican este intr-o situatie delicata. Candidatura in Trump îl pune in fața a două scenarii, ambele negative. Daca Trump pierde asta ar putea duce partidul la pierderea controlului asupra Congresului si probabil a Curtii Supreme, unde noul presedinte va face nominalizari. In plus, America se schimba demografic si forta minoritatilor creste, tocmai acele minoritati pe care Trump le antagonizeaza acum, in numele Partidului Republican.

Daca Trump cistiga, nimeni nu stie cu-adevarat cum va arata presedintia lui. Dar republicanii au motive sa se teama ca omul de afaceri este un conservator populist de conjunctura si se tem de adevarata sa fata.

XS
SM
MD
LG