Linkuri accesibilitate

„Problemele Rusiei sunt din cauza oamenilor concreți din actualul sistem”


Jurnalistul german de investigație, Hajo Seppelt, despre dopaj și comunicarea sa cu propagandiștii de la Moscova

Investigațiile jurnalistului german Hajo Seppelt, care s-au concretizat în patru filme documentare, au jucat un rol decisiv atât în suspendarea Federației rusești de atletică ușoară din Asociația internațională a federațiilor de atletism (AIFA), cât și în adoptarea deciziei Asociației de a nu reprimi Rusia în componența sa din cauza problemelor de dopaj. Această ultimă decizie, adoptată la Viena unanim pe 17 iunie de către cei 24 de membri ai comitetului executiv al AIFA, presupune automat interdicția la participarea sportivilor ruși la olimpiada din august de la Rio de Janeiro. Hajo Seppelt a răspuns întrebărilor colegului nostru de la Radio Svoboda, Iuri Vexler.

RFERL: Sunteți mulțumit de decizia AIFA?

Anume în Rusia sistemul de dopaj se simte ca acasă…

Hajo Seppelt: „Sunt jurnalist și nu e treaba mea să dau aprecieri. Dar dacă mă veți întreba dacă decizia a fost una necesară, vă voi spune: da, a fost necesară pentru că dovezile adunate erau atât de evidente și de copleșitoare prin proporțiile sale, încât Federația pur și simplu nu a avut altă soluție decât să vină cu acest semnal preventiv foarte clar pentru toți. Și acest semnal ne vorbește nu doar despre Rusia, el se referă la sistemul de dopaj ca atare. Dar acest sistem în acest moment se simte anume în Rusia ca acasă. Cu toate acestea, decizia este un mesaj către lumea întreagă, către toți cei care practică dopajul, un semnal că, în cazul în care se va descoperi folosirea dopajului, și în cazul altor țări se va acționa la fel de dur.”

RFERL: Aveți convingerea că situația dopajului în sportul rusesc într-adevăr este cu mult mai gravă decât în alte părți?

Hajo Seppelt
Hajo Seppelt

Hajo Seppelt: „Situația în diferite țări poate și trebuie să fie comparată. Dacă e să facem o astfel de comparație, atunci, din punctul meu de vedere, concluzia ar fi că în cazul Rusiei există suficiente materiale care demonstrează încălcările, lucru care nu se poate spune despre altă țări. În cazul Rusiei există cantități imense de material factologic. Sunt fapte foarte clare, în cazul cărora nu pot fi alte interpretări. Este foarte posibil ca și în alte țări să se folosească activ dopajul în sport. Dar trebuie să ne întrebăm, în baza faptelor și dovezilor cunoscute, dacă nu cumva proporțiile manipulărilor cu folosirea dopajului, proporțiile fraudării cu susținerea directă a statului în Rusia sunt mai mari decât în alte părți.

Problema în sine există peste tot în lume – acest lucru se poate afirma cu încredere. Dar dovezile existente la moment ne dau un tablou clar de folosire în proporții mari a dopajului anume în sportul rusesc, în cea mai mare țară a lumii. Iată de ce cred că este corect că AIFA a apelat la frâna de avarie. Trebuie să recunoaștem ca fiind corect și faptul că o astfel de decizie, care poate fi comparată cu explozia unei bombe, ar trebui să devină o motivație puternică pentru acele organizații din lume care luptă pentru ca sportul să rămână unul curat. Aceste organizații trebuie să continue să lupte și să monitorizeze cu atenție procesele din celelalte țări și să sancționeze la fel de dur noile cazuri de dopaj. Pentru că există și alte exemple de încălcări. Dopajul este o foarte mare problemă în Kenia și în alte state africane. În mod sigur sunt aceleași probleme și în fostele țări-sateliți ale URSS. Gândiți-vă și la Turcia și Maroc, dar chiar și la Germania. Dar eu cred că noi în Germania ne-am învățat lecția.”

RFERL: Credeți că în principiu sportul mondial poate fi eliberat de dopaj?

Presa rusească difuzează minciuni sfruntate despre noi…

Hajo Seppelt: „Este destul de naiv să se creadă în posibilitatea unei victorii totale asupra dopajului în sport, să se creadă în posibilitatea eradicării acestuia. Este absolut imposibil, nu se va întâmpla niciodată. La fel cum niciodată nu va exista o societate fără hoți, la fel și dopajul va exista mereu. Întrebarea este care sunt proporțiile acestui fenomen și posibilitățile de a-l contracara și ce susținere au din partea societății oamenii care încearcă să se opună extinderii proporțiilor dopajului. Și iată că Rusia, de altfel al fel ca și Kenia, ne dau exemple clare când statul și societatea sunt mereu setate pe victorii și triumf și în aceste state succesele sportive sunt apreciate cu mult mai mult decât responsabilitatea personală.”

RFERL: Și atunci nu ar fi mai simplu, așa cum propun unele voci, să fie permise toate formele de dopaj?

Hajo Seppelt: „Ar fi aberant. Dacă s-ar face așa ceva, ar apărea o industrie specială a dopajului pentru sportivi. Și până în prezent în sport se mai folosesc

Din cauza faptului că cineva trece în mod intenționat pe culoarea roșie nu veți demonta semafoarele, nu-i așa?...

produse create în scopuri medicale. Dar în cazul în care interdicțiile vor fi ridicate vor apărea tehnologii noi și vor fi fabricate substanțe speciale pentru dopajul sportivilor. Țările mai bogate vor putea produce substanțe mai eficiente decât cele sărace, așa că acest lucru nu va duce oricum la egalitatea șanselor între sportivi. Dar, cel mai important, acest lucru va genera riscuri imprevizibile pentru sănătatea sportivilor, pentru că vor scădea șansele de a afla cât de dăunătoare pentru sănătate sunt anumite substanțe. Va deveni foarte greu și chiar imposibil de protejat copiii și tinerii de acest flagel. Iată de ce nu există alternativă interzicerii dopajului.

Eu îi înțeleg pe oamenii care vorbesc despre fățărnicia din sport. Aceștia se plâng că funcționarii creează aparențe că sportul curat există, dar de facto lucrurile nu stau așa. Dar din cauza faptului că cineva trece în mod intenționat pe culoarea roșie, nu veți demonta semafoarele, nu-i așa? Asta chiar nu ar avea niciun sens.”

RFERL: Ce reacții au existat în Rusia la investigațiile Dvs.?

Rusia nu ar trebui să-i facă responsabili de eșecurile sale pe cei care o critică…

Hajo Seppelt: „În presa rusă investigațiile noastre jurnalistice – iar eu și colegii mei am făcut astfel de investigații nu doar în Rusia, ci în multe țări ale lumii – sunt prezentate în mod intenționat într-o lumină eronată și sunt difuzate minciuni sfruntate despre noi, inclusiv pe marginea unei condamnări extrem de discutabile a unei instanțe rusești împotriva mea. În publicațiile rusești sunt în mod intenționat denaturate declarațiile mele și așa, denaturate, acestea sunt difuzate pe larg. Nici nu am ce comenta aici. Mi se pare trist acest lucru.

Rusia nu încearcă să lucreze asupra greșelilor sale, ci induce populației idea că în jur sunt doar dușmani și că toate acestea sunt scorniri dușmănoase. Rusia e o țară mare, o țară cu o istorie măreață. Și Rusia nu are deloc nevoie să-i facă responsabili de eșecurile sale pe cei care o critică. În loc să meargă în întâmpinarea lumii și să interacționeze cu aceasta, Rusia consideră mereu că cineva din afara uneltește împotriva sa. Este aberant. Eu nu sunt dușmanul Rusiei. Deloc. Problemele Rusiei sunt din cauza oamenilor concreți din actualul sistem din Rusia.”

XS
SM
MD
LG