Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis a făcut precizări în legătură cu propunerile României privind prezența NATO în Marea Neagră


Președintele României, Klaus Iohannis, a încercat joi să clarifice o aparentă interpretare greșită a propunerilor României cu privire la o viitoare prezență NATO în Marea Neagră. Potrivit agenției Agerpres, Johannis a declarat, joi, că inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun, subliniind că NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră.

„Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui (Bulgariei), cât și prim-ministrului (Bulgariei) este o inițiativă care țintește o colaborare, practic, în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa-numita inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun”, a precizat președintele Iohannis. Totodată, el a subliniat că inițiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO.

Klaus Iohannis a discutat aceste planuri miercuri la Sofia cu liderii bulgari, dar, joi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, într-o luare de poziție comună cu președintele Rosen Plevneliev și ministrul apărării Nikolai Nencev că Bulgaria respinge ideea unei prezențe navale permanente NATO în Marea Neagră.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG