Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis la Sofia și noile inițiative de securitate criticate de ruși


Klaus Johannis și Rosen Plevneliev la Sofia
Klaus Johannis și Rosen Plevneliev la Sofia

Preşedintele României a efectuat miercuri și joi o vizită oficială în Bulgaria.

Discuţiile lui Klaus Iohannis cu omologul său bulgar Rosen Plevneliev şi cu premierul Boiko Borisov au vizat dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe aprofundarea cooperării în schimburile economice şi investiţii, pe securitatea energetică și dezvoltarea infrastructurii transporturilor. Apropiatul summit NATO a reprezentat, de asemenea, un punct important pe agendă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct

În cadrul dialogului la nivel înalt a fost subliniat interesul comun al celor două state pentru întărirea, în mod echilibrat, a prezenţei aliate pe tot flancul estic al NATO, în contextul deciziilor care vor fi luate la summitul de la Varşovia. Preşedintele Bulgariei a anunţat că ţara sa va contribui cu 400 de militari la viitoarea brigadă multinațională NATO din România.

Primul ministru Boiko Borisov însă a exclus participarea Bulgariei la formarea unei flote militare comune în Marea neagră după ce președintele Plevneliev a salutat ideea prin următoarele cuvinte: „Este natural și corect ca la această inițiativă să participe țările riverane. Dorim să fim în situația de a ne apăra și a dovedi că suntem aici, așa trebuie citită inițiativa navală în Marea Neagră”.

Klaus Iohanis a spus: „România nu doar primește securitate, noi vrem să oferim la rândul nostru securitate în regiune. Această propunere va fi concretizată”.

Cei doi președinți au examinat perspectivele relaţiilor româno-bulgare în toate domeniile de interes comun. Volumul comerțului bilateral depășește 3,5 miliarde euro. Numărul turiștilor români care vizitează Bulgaria a atins 1 milion pe an, cel al turiștilor bulgari la nord de Dunăre – 330 000.

Cei doi președinți au participat la forumul oamenilor de afaceri români şi bulgari.

XS
SM
MD
LG