Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la prima apariție oficială în calitate de lider de partid


Maia Sandu
Maia Sandu

PAS a evaluat modul în care guvernul îndeplinește condițiile pentru obținerea împrumutului de 150 de milioane de euro din partea României

Fostul ministru al educației Maia Sandu a organizat astăzi prima conferință de presă de când și-a înscris la Ministerul Justiției Partidul Acțiunii și Solidarității (PAS). Preferata elitelor pro-europene de la Chișinău, posibilă candidată la președinție, și-a ales ca subiect de discuție pentru astăzi măsura în care guvernarea a îndeplinit condițiile pentru deblocarea împrumutului promis de România.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Lidera Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, a explicat de ce a decis să evalueze modul în care guvernul Filip îşi onorează angajamentele asumate în schimbul obținerii împrumutului de 150 de milioane de euro promis de România:

„Pentru că acest împrumut ne vizează pe noi pe toţi, pentru că noi suntem cei care o să rambursăm acest împrumut şi respectiv noi trebuie să fim cei care vor beneficia atât de resurse, cât şi de reformele care sunt sprijinite de aceste resurse.”

Nici o condiţie din cele şapte formulate de premierul român Dacian Cioloş nu a fost realizată până la capăt, a concluzionat Maia Sandu. In opinia sa, guvernanţii doar au iniţiat anumite acţiuni, mai curând „sporadice şi de suprafaţă”:

„Sunt elemente răzleţe din mai multe puncte pe care s-au făcut nişte eforturi. Acestea nu au fost duse la bun sfârşit. În cazul unora există dubii că efortul este unul veritabil, autentic, că guvernarea chiar îşi doreşte să rezolve problema şi nu doar să bifeze că a îndeplinit o condiţie.”

Maia Sandu a explicat de ce lucrurile se mişcă atât de lent:

„Nu doar pentru că reformele sunt dificile, trebuie să recunoaştem că reformele nu sunt simple, dar pentru că nu există voinţă politică. Nişte reforme autentice ar submina existenţa sistemului pe care se bazează această guvernare, prin care controlează societatea şi pe care vrea să-l perpetueze.”

Chiar dacă reformele deocamdată par să treneze, Maia Sandu, nu a exclus posibilitatea unui acord cu FMI, amintind că o delegaţie a Fondului mandatată să negocieze un nou acord de creditare a Moldovei este aşteptată la începutul lunii iulie.

„Dar depinde de intenţiile şi de efortul serios al acestei guvernări, până în septembrie, octombrie în cel mai bun caz am putea să asistăm la atingerea unei înţelegeri la nivel de Staff Level Agreament, aşa cum se vorbeşte în limbajul FMI.”

Evaluarea realizată de Partidul „Acţiune şi Solidaritate” arată că cele mai modeste rezultate au fost înregistrate în sectorul justiţiei, implicit lupta împotriva corupţiei, în sectorul bancar, inclusiv investigarea furtului din bănci, dar şi la capitolul punerea în practică a agendei de asociere. Maia Sandu a pus la îndoială că Guvernul va reuşi să-şi onoreze reformele prioritare cuprinse în Foaie de parcurs pe care executivul a promis să o realizeze până la finele lunii iulie. Ea a afirmat că 70 din cele 80 de acţiuni cuprinse în foaia de parcurs urmau a fi realizate până în luna mai, ceea ce nu s-a întâmplat.

Întâmplător sau nu, premierul Pavel Filip a avut, astăzi, o convorbire telefonică cu Comisarul european pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn, căruia i-a prezentat o proprie evaluare a realizărilor din Foaia de parcurs ce cuprinde reformele prioritare ale guvernului. Cel puţin aşa anunţă un comunicat al Executivului. Pavel Filip a precizat că până în prezent au fost realizate peste 63 la sută din acţiunile prevăzute. „Am înregistrat progrese considerabile în realizarea acţiunilor care vizează reforma justiţiei, dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv, consolidarea sistemului bancar, domeniul energetic. Săptămâna viitoare în Parlament urmează a fi adoptat proiectul de lege cu privire la integritate. Până la sfârşitul lunii iulie sperăm să fie realizate integral toate acţiunile incluse în Foaia de parcurs”, a spus şeful Executivului, citat în comunicatul oficial.

Previous Next

XS
SM
MD
LG