Linkuri accesibilitate

Proiectul de lege împotriva „propagandei homosexuale” înaintat de PS avizat și de Comisia parlamentară pentru drepturile omului (Newsmaker.md)


„Cetatea lui Chirtoacă” (Ion Mischevca/„moldnova.eu”).

Portalul „newsmaker.md” informează că proiectul de lege împotriva „propagandei homosexuale” înaintat de Partidul Socialiștilor a fost avizat de încă o comisie parlamentară, cea pentru drepturile omului. Proiectul a fost votat de deputații socialiști și comuniști. Reprezentanții partidelor din majoritatea parlamentară au evitat să participe la vot. Liberalul Ion Casian și fosta comunistă Galina Balmoș au părăsit subit ședința comisiei înainte de procedura de vot. Prezenți la ședință, Comisara ONU pentru drepturile omului, Valentina Purcel, și avocatul Coaliției nedescriminare, Dumitru Rusu, au încercat prin diverse argumente să convingă deputații să respingă proiectul, dar fără succes. „Ne-am convins că deputații nu au o pregătire profesională la capitolul drepturile omului. Ei înțeleg greșit noțiunile de egalitate și nedescriminare”, a concluzionat Valentina Purcel. Proiectul socialiștilor a fost avizat pozitiv și de alte comisii parlamentare, inclusiv de cea pentru cultură.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

Postul nostru de radio a relatat recent că Departamentul de stat american s-a declarat îngrijorat de acest proiect de lege. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Mark Toner, a afirmat că proiectul ar putea „afecta negativ comunitatea LGBT” și ar putea „reduce efectele benefice” ale Legii egalității de șanse din 2012.

Cetatea lui Chirtoacă” este editorialul semnat de Ion Mischevca pe „moldnova.eu”. Autorul observă că primarul Chişinăului a (re)devenit în ultimele zile vinovatul de serviciu. „Nu contează că altcineva semnează autorizaţiile de construcţie, că există o ditamai întreprindere municiplă responsabilă de gestionarea spaţiilor verzi, pentru fiecare mal surpat de ploaie şi copac doborât de vânt Dorin Chirtoacă este vinovat”, notează Mischevca. Autorul recunoaşte că în capitală lucrurile nu merg cum trebuie, doar că, în opinia sa, nu trebuie culpabilizat un om. „Primarul nu poate fi şi pompier, şi inginer, şi agent de circulaţie, şi administrator de bloc etc.” Ion Mischevca le reproşează celor care cer demisia primarului spunând că ei urmăresc să obţine dividende politice. „Atât timp cât Chişinăul va mai fi perceput drept „cetatea lui Chirtoacă”, şi nu a locuitorilor săi, vom continua să ne bălăcim în aceeaşi mocirlă, să numărăm gropile şi să cârpim străzile, (…) așteptând ca alţii să ne facă ordine în casă”, concluzionează Ion Mischevca.

Va fi mai bine după o eventuală demitere a primarului Dorin Chirtoacă? se întreabă Ghenadie Vaculovschi într-un editorial publicat pe „sputnik.md”. Autorul afirmă că edilul capitalei a ajuns în dizgrația multor activiști civici și forțe politice pentru că „primăria a fost în timpul mandatelor acestuia o chestiune internă a PL-ului. Dorin Chirtoacă a fost mai dedicat cauzei PL decât cauzei Chișinăului, iar administrația capitalei a fost atrasă în războaie politice și geopolitice”, notează Vaculovschi. În opinia sa un eventual succesor al primarului Chirtoacă va fi „ales cu ochii închiși” și va fi „produsul unor circumstanțe și campanii politice bazate pe emoții și sentimente”. Editorialistul spune în concluzie că șansa Chișinăului este să aibă un primar care nu va face politică și geopolitică, ci care va fi dedicat dezvoltării orașului, astfel încât toate fracțiunile din Consiliul Municipal să-l respecte, să-l susțină și să se simtă confortabil în cooperarea cu el.

De ce ar trebui să ne intereseze Brexitul?” – explică într-un editorial pe „timpul.md” Ion Macovei. În opinia sa, un eventual rezultat în favoarea ieşirii Marii Britanii din componenţa Uniunii Europene ar provoca „noi dureri de cap” migranţilor. „S-ar părea că Republica Moldova ar fi departe de angoasele englezilor, dar, datorită cetăţenilor noştri care muncesc acolo, vom simţi şi noi rezultatele votului din 23 iunie. Pentru că nu se ştie exact ce va urma după. Dar cu siguranţă vor avea loc nişte fluctuaţii majore pe piaţa muncii.” Autorul scrie că legislaţia engleză prevede că migranţii care se află legal pot să ceară după cinci ani permis de şedere permanentă ce le oferă dreptul la trai şi la muncă în Marea Britanie. Migranţii care au sosit după 2012, vor sta în rând după viză, iar în cazul unui refuz, vor trebui să plece, notează autorul. „Cu siguranţă puţini moldoveni se vor întoarce în patrie, mai curând ei vor încerca să se stabilească în altă ţară europeană. Iar cea mai apropiată este Irlanda”, conchide Ion Macovei.

Pe „tribuna.md”, Igor Volniţchi face o pledoarie pentru candidatura Nataliei Gherman la funcţia de şef al statului. Se zvoneşte că fosta ministră de externe ar putea fi candidatul PD la scrutinul prezidențial. „Ea ar fi un candidat perfect pentru funcţia de Preşedinte al RM şi nu doar din partea PD. (…) Natalia Gherman cu acelaşi succes poate fi candidatul unic al forţelor de dreapta pro-europene sau candidatul societăţii civile. sau candidatul unic al opoziţiei”. Volniţchi e de părere că Natalia Gherman are toate calităţile de care ar avea nevoie viitorul Preşedinte al RM. „Ea provine dintr-o familie cu tradiţii politice (…) niciodată nu a dovedit că ar avea ambiţii politice nesănătoase (…) are o bună reputaţie profesională şi o bună imagine în plan extern (…) nu i se pot reproşa careva „pete de imagine” sau faptul că ar avea careva probleme de integritate”, notează Igor Volniţchi. Ar accepta însă Natalia Gherman să se implice în „mizeria care se numeşte „politica din Republica Moldova”?” se întreabă, pe final, Igor Volniţchi.

„Independent.md” preia de la „România Liberă” un comentariu al scriitorului Vasile Ernu despre 25 de ani de independență ai Republicii Moldova. „În toți acești ani în Moldova nu a apărut o clasă politică de calitate, capabilă să unească societatea dispersată pe diferite subiecte sensibile. Nu s-a conturat acea clasă politică capabilă să-și asume responsabilitatea pentru reforme” afirmă Vasile Ernu. El mai constată, între altele, că societatea civilă este slabă, presa – angajată, justiția – controlată politic. „La noi nu s-a produs o desacralizare a Puterii, așa cum s-a-ntâmplat în țările apusene, iar acest lucru face imposibilă crearea unui mecanism eficient de control civic asupra celor sus-puși.” Pentru o funcționalitate normală a statului e nevoie, în general, de teritoriu, populație și un program comun pentru viitor. „Avem primele două condiții, dar nu o avem pe a treia, care este una determinantă”, conchide Vasile Ernu.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, liberalul Veaceslav Untilă, a declarat într-un interviu la „Radio Chișinău” că formatul 5+2 nu poate rezolva problema transnistreană, atât timp cât Rusia figurează ca mediator și nu ca parte a conflictului. În opinia sa, acest format trebuie schimbat, „trebuie să devină unui hexagonal, astfel încât noi să purtăm discuțiile cu Rusia ca parte a conflictului, iar Statele Unite și Uniunea Europeană să devină mediatori și garanți în procesul de reglementare transnistreană”. Parlamentarul a infirmat că la recenta reuniune în formatul 5+2 de la Berlin, Chișinăul a fost presat să facă o serie de cedări, așa cum au afirmat mai mulți experți. „Cedările despre care se vorbește sunt doar la nivel de discuții”, a precizat Veaceslav Untilă și a sugerat că Chișinăul nu va accepta cedări unilaterale.

Portalul „anticoruptie.md” îşi informează cititorii că procurorii nu au deocamdată suspecţi în cauza penală iniţiată pe faptul delapidării banilor alocaţi Biroului Naţional de Statistică pentru efectuarea Recensământului din 2014. Procurorul Vlad Guzic sugerează că zeci de persoane ar fi implicate în fraude. „Este vorba despre foarte mulţi bani și despre multe contracte. Este un cerc destul de mare de persoane, poate chiar zeci de persoane: actuali şi foşti angajați, agenți economici, intermediari", a declarat Vlad Guzic. De cealaltă parte, fosta şefă a Biroului, Lucia Spoială, care a demisionat la începutul anului, susţine că toate cheltuielile au fost aprobate conform legii. „S-a cumpărat tot ce a fost aprobat în buget, iar în cazul licitaţiilor au fost respectate toate prevederile”, a subliniat Lucia Spoială. În articol se aminteşte că procurorii au iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării averii străine în proporții deosebit de mari. Datele Procuraturii generale arată că din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri.

XS
SM
MD
LG