Linkuri accesibilitate

Literatura marchează goluri


Editurile franceze la ora Euro 2016.

Asa cum era de asteptat, editurile franceze au profitat de Euro 2016 si propun o serie de titluri noi, alaturi de reeditari interesante, avind drept subiect – desigur – fotbalul. Iata, mai intii, o substantiala si erudita Istorie a fotbalului de Paul Dietschy (ed. Perrin). Eugène Saccomano incearca sa dezlege Misterul Sindelar, celebrul fotbalist austriac care l-a sfidat pe Hitler si care a murit, alaturi de iubita sa, evreică, in conditii suspecte (Editions de Paris – Marc Chaleil). Romancierul italian Gigi Riva (nicio legatura cu faimosul fotbalist) semneaza o povestire pasionanta, Ultimul penalty (Seuil), pornind de la ultima participare a Iugoslaviei, inainte de destramare, la un campionat mondial.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

France - cover book Euro 2016 Football & literature
France - cover book Euro 2016 Football & literature

Pe cât de amuzantă pe atât de instructivă este cartea scoasa de Gallimard sub titlul Literatura marchează goluri, o «antologie fotbalistica» realizata de Stéphane Chomienne, cu o prefata de Hubert Artus. Intalnim aici nume mari : Albert Camus, fireste, cel care spunea ca singurele locuri unde isi regasea inocenta erau sala de teatru si stadionul. Renumitul sociolog si filosof Raymond Aron vedea in fotbal o combinatie intre lupta si hazard, amestec ce simbolizeaza insasi conditia umana. Pentru André Maurois, un meci frumos este un spectacol al inteligentei in miscare. Neasteptate sunt marturisirile lui Vladimir Nabokov: in copilarie si tinerete ii plăcea sa fie portar; ultimul aparator este, scria el, asemenea unui « vultur singuratic », obiect – precum toreadorul – al adulatiei frematatoare a spectatorilor (asta, se intelege, in cazul mingilor salvate prin salturi acrobatice). Salman Rushdie e un infocat suporter al echipei londoneze Tottenham Hotspur si l-a dus la meciurile formatiei favorite pe prietenul sau Mario Vargas Llosa.

O bijuterie de umor este un text din 1984 al lui Slawomir Mrozek, ce preconizeaza o serie de masuri care sa adapteze fotbalul la exigentele morale ale socialismului victorios, cum ar fi prevederea ca rezultatele tuturor meciurilor din campionat sa fie stabilite in prealabil de Comitetul de Stat al Planificarii (cu avizul, se intelege, conducerii superioare de partid si de stat).

Pier Paolo Pasolini vede mai ales dimensiunea poetică a fotbalului, ilustrata la superlativ de jocul brazilienilor. Resurse lirice confirmate de niste vibrante versuri inchinate magicianului Garrincha, « ingerul cu picioarele strambe… ».

Si alte legende ale fotbalului sunt evocate in carte: Pele, Puskas, Cruyff, Stanley Matthews – englezul care inca se afla pe teren la varsta de 50 de ani, Iasin, Zamora, Van Basten, Platini, Zidane… Stiti care este cel mai frumos gol din lume, in viziunea romancierului Daniel Picouly? Ei bine, cel mai frumos gol n-a existat deoarece marele portar englez Gordon Banks a aparat in chip miraculos lovitura de cap, ce parea imparabila, trimisa de regele Pele. Sunt multe alte texte si fragmente remarcabile in aceasta antologie care poate starni interesul nu numai al amatorilor de fotbal. Caci asa cum spunea, cu mult umor, antrenorul scotian Bill Shankly : «Unele persoane considera ca fotbalul este o chestiune de viata sau de moarte. Nu-mi place acest mod de a gandi. Fotbalul e o treaba mult mai serioasa ».

Previous Next

XS
SM
MD
LG