Linkuri accesibilitate

„Un buget municipal de supraviețuire şi un blocaj din partea Consiliul Municipal”


La bilanțul primarului Dorin Chirtoacă
La bilanțul primarului Dorin Chirtoacă

Bilanțul de activitate pe nouă ani al primarului Dorin Chirtoacă.

Primarul capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a făcut astăzi un bilanț de activitate la nouă ani de când a preluat conducerea primăriei. Contestatarii primarului general nu au ratat ocazia să-şi exprime nemulţumirea. Mai mulţi activişti civici, dar şi activişti ai Partidului Socialiştilor au protestat în Scuarul Europei, din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, unde primarul Chirtoacă şi-a prezentat raportul de activitate. Tot astăzi, la iniţiativa consilierilor municipali socialişti, a avut loc la Primărie o dezbatere publică despre organizarea unui referendum de demitere a primarului Chirtoacă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

„Un buget municipal de supraviețuire şi un blocaj din partea Consiliul Municipal” – aşa a descris edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, condiţiile în care a activat în ultimele 12 luni. În pofida acestor dificultăţi s-a reuşit modernizarea şi dezvoltarea capitalei, a concluzionat primarul Chirtoacă.

„Crearea a circa două mii de locuri de muncă, asamblarea a încă 20 de troleibuze, rețelele de iluminat Aeroport-Sângera, reconstrucţia teatrului „Satiricus”. Circa cinci mii locuri de parcare şi amenajarea curţilor de bloc. Reparaţia capitală a grădiniţei „Orfeu”, deschiderea de noi locuri de grădiniţă, reparaţia blocului chirurgical şi a secţiei de terapie intensivă la spitalul „Sf. Treime”, 40 de noi locuri de joacă, susţinerea suburbiilor pentru reţelele de apeduct, canalizare, drumuri, reparaţii în volum de până la cinci milioane de lei pentru fiecare din suburbiile Chişinăului.”

Primarul a prezentat sumar rezultatele favorabile, în schimb a comentat şi recentele incidente pentru care şi-a atras mai multe critici şi anume tragedia din cafeneaua „La Soacra” din centrul Capitalei, surparea terenului în preajma unui şantier din sectorul Râşcani şi cel mai recent, decesul unei femei strivite de un copac în timpul furtunii de marţi.

„Oricât am fi tentaţi să arătăm cu degetul, să stabilim vinovații printr-o vorbă grea aruncată la nervi, nu este corect, pentru că oricine, oricând poate nimeri într-o asemenea situaţie.”

Primarul a trecut în revistă şi problemele care urmează a fi rezolvate, între care, comerţul stradal, inundaţiile, problema parcărilor şi corupţia din sistem.

Susținătorii primarului, între care, consilieri municipali, deputaţii şi miniştri din PL, l-au aplaudat pe Chirtoacă, în timp ce contestatarii au încercat să-l bruieze. Ei s-au divizat în două tabere distincte. Una o formau activişti civici, de cealalta parte se producea, în stilul microbiștilor, aripa tânără a Partidului Socialiştilor. Contestatarii l-au huiduit şi au cerut demisia lui Chirtoacă.

Înfruntând spartanic zgomotul produs de contestatari Chirtoacă i-a îndemnat în repetate rânduri să-şi spună păsul la microfon, dar fără succes.

„Cei care strigaţi, nu este cumva şi pentru Dvs. mai uşor să veniţi să vă expuneți, să spuneţi ce aveţi de spus, să ne criticaţi, decât să strigaţi în continuu? Pentru că dacă strigaţi în continuu înseamnă un singur lucru, nu aveţi argumente şi ştiţi doar să bruiaţi şi să stricaţi evenimente.”

Criticile la adresa primarului liberal Dorin Chirtoacă au continuat astăzi la o dezbatere publică organizată la Primărie de fracţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal. La schimbul de păreri au participat mai mulţi activişti civici şi consilierii municipali, inclusiv din PPEM care în februarie s-au restras din coaliţia pro-europeană din Consiliul Municipal, lăsând-l pe primarul Chirtoacă fără majoritate. Fracţiunea socialistă şi cea popular europeană au anunţat încă în aprilie intenţia de a organiza toamnă un referendum pentru a-l demite pe primarul Chirtoacă. La dezbaterile de astăzi s-a decis ca grupul de iniţiativă care va organiza plebiscitul să fie unul civic şi să nu poarte coloratură partinică. Legea spune ca un plebiscit local pentru revocarea edilului poate fi iniţiat de 34 de consilieri sau 10 la sută din alegătorii municipiului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG