Linkuri accesibilitate

Bucureștiul așteaptă „vești bune” de la Chișinău (Adevărul)


Consultări politice pentru un candidat unic la președinție (newsmaker.md)

Ziarul „Adevărul” publică la rubrica bloguri un comentariu semnat de Răzvan Voncu despre vizita la Bucureşti a spicherului moldovean Andrian Candu. „Partenerii noştri de la Chişinău nu par a înţelege că pragmatismul, pentru a funcţiona, trebuie să fie şi el bilateral”, notează autorul cu referire la declaraţia lui Candu că relaţia dintre cele două maluri ale Prutului trebuie să fie una pragmatică. „Nevoii politicienilor de la Chişinău de a ieşi din criză, cu ajutorul României, îi corespunde nevoia politicienilor de la Bucureşti de a raporta cetăţeanului român (din banii căruia va fi ajutată Basarabia) nişte rezultate concrete. Or, deocamdată, aceste rezultate lipsesc cu desăvârșire”, mai scrie Răzvan Voncu. „România va da cât poate şi chiar mai mult decât poate, numai ca de la Chişinău să vină veşti bune. Pentru asta, însă, e nevoie de o schimbare profundă a elitei basarabene.”, conchide Răzvan Voncu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Portalul „newsmaker.md” scrie despre discuțiile purtate de partidele de opoziție în vederea identificării unui candidat unic la scrutinul prezidențial. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” a inițiat deja consultări cu partidele de stânga, pro-ruse, și anume cu PSRM a lui Igor Dodon și cu formațiunea condusă de Renato Usatîi. Celelalte formațiuni de dreapta, între care cea condusă de Maia Sandu, PLDM și PPEM spun că nu vor să negocieze cu stânga pro-rusă, întrucât aceasta își dorește îndepărtarea de vectorul european. Mai mulți analiști citați în articol exclud că stânga și dreapta pot ajunge la un compromis. Bunăoară, analistul politic Dionis Cenușă spune că nu există premise ca Dodon și Usatîi să sunțină un candidat pro-european. Cenușă observă că și între liderii dreptei, Maia Sandu și Andrei Năstase, există neînțelegeri. Iar formațiunea condusă de Iurie Leancă are drept scop să împiedice selectarea unui candidat unic al opoziției, notează Cenușă citat de „newsmaker.md”.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale explică într-un comentariu pe „tribuna.md” când şi cum vor fi alocaţi bani din bugetul de stat pentru finanţarea partidelor politice, în premieră în acest an. Volentir spune că deocamdată nu cunoaște care va fi suma definitivă aprobată de Parlament. „În proiectul bugetului era vorba de aproximativ 40 de milioane de lei”. Suma va fi împărțită în 12 tranșe lunare. „Întâi de toate, vom calcula cât îi revine fiecărui partid în parte. După acest calcul matematic, vom împărți sumele corespunzătoare la 12 luni calendaristice, 12 tranșe. De exemplu, dacă ne vom afla în luna iunie la acest exercițiu, atunci 6 tranșe cumulativ le vom transfera pe conturile fiecărui partid beneficiar, iar celelalte 6 rămase le vom achita ulterior, lunar câte o tranșă”, a explicat Volentir. În articol se precizează că jumătate din banii alocaţi în fiecare an pentru finanţarea partidelor vor fi acordaţi acestora în baza rezultatelor înregistrate în precedentele alegeri parlamentare, iar altă jumătate – în baza rezultatelor înregistrate în precedentele alegeri locale generale.

Editorialul semnat pe „tribuna.md” de Igor Volniţchi are ca temă avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia la proiectul de lege ce prevedere modificări la Codul Electoral, necesare pentru organizarea alegerilor prezidențiale directe în data de 30 octombrie. Comisia de la Veneţia, chiar dacă a dat un aviz pozitiv, nu prea a fost încântată de toate regulile electorale noi, notează autorul. „Comisia într-o formă delicată, le-a atras atenţia oficialilor de la Chişinău că, pe viitor, ar trebui să revină asupra normelor ce obligă un candidat la funcţia de Preşedinte al RM să aibă minimum 10 ani trăiţi pe teritoriul RM; asupra normelor ce dau dreptul unui cetăţean să semneze doar pentru un candidat la funcţia de Preşedinte, a altor norme „interpretabile”.

Într-un comentariu pe „deschide.md”, analistul Iulian Chifu laudă prestația președintelui Nicolae Timofti la recenta întâlnire cu premierul ceh Bohuslav Sobotka. Timofti a subliniat intervenția directă a Rusiei asupra Republicii Moldova și a statelor UE cu scopul de a opri drumul european al statului său și a subliniat încă o dată efectele destructive, de lungă durată, ale războiului informațional al Moscovei împotriva Republicii Moldova, amintește Chifu. În opinia sa, este „un gest care merită respectul pentru curajul pe care-l presupune”. Chifu trece în revistă şi alte manifestări ale şefului statului, între care şi respingerea candidaturii democratului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. Nicolae Timofti este „un președinte decent, cu opţiuni ferme, pe care Republica Moldova îl va regreta”, concluzionează Iulian Chifu.

Şeful adjunct al Biroului pentru Reintegrare al Cancelariei de Stat, Alin Gvidiani, afirmă într-un amplu interviu pentru portalul „moldnova.eu” că autoritățile de la Chișinău doresc o soluționare a dosarului transnistrean în cadrul căreia raioanele din stânga Nistrului să poată primi o formă specială de autonomie. „Chişinăul va continua să acţioneze în direcţia creşterii atractivităţii politice, economice şi sociale a statului. Autorităţile moldoveneşti vor acţiona cu fermitate spre o perspectivă clară europeană, care să reprezinte un argument adiţional pentru reglementarea conflictului”, dă asigurări oficialul. În opinia sa campaniile electorale din acest an de pe ambele maluri ale Nistrului nu au efecte asupra dosarului transnistrean.

Într-un articol de opinie pe ziarul „Expresul” Lucia Bacalu pune la îndoială că legea anti-tutun va avea efect în scurt timp. În opinia sa o soluție mai bună ar fi scumpirea prețurilor la țigări. „Am avea de câștigat cu toții. Numărul fumătorilor ar scădea drastic, iar veniturile producătorilor și vânzătorilor ar crește, ceea ce înseamnă mai multe impozite la stat și, implicit, venituri în buget. Am avea o populație mult mai sănătoasă. În al treilea rând, s-ar pune capăt contrabandei cu țigări.” Lucia Bacalu concluzionează însă că „guvernanții noștri, se pare, și-ar dori și cetățeni mai sănătoși, și mai multe venituri în buget – cel puțin, în vorbe. Dar cum să renunțăm la contrabanda cu țigări? Nu-u-u… Pentru nimic în lume! În schimb, avem lege anti-tutun”.

XS
SM
MD
LG