Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării NATO au decis „cea mai mare întărire a capacității defensive” a Alianței de la încheierea Războiului Rece”


Miniștrii apărării NATO au aprobat marți, la Bruxelles, măsurile de întărire a prezenței militare a Alianței în țările din flancul estic și în bazinul Mării Negre, pe fundalul tensiunilor crescânde în relația cu Rusia. Este „cea mai mare întărire a capacității defensive colective de la încetarea Războiului Rece”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a explicat măsurile prin faptul că Alianța este hotărâtă „să-și apere și protejeze toți aliații împotriva amenințărilor din orice direcție”.

În țările baltice și în Polonia vor fi staționate, prin rotație, patru batalioane internaționale „robuste”, după cum le-a calificat Stoltenberg în timp ce în bazinul Mării Negre se va mări „capacitatea preventivă”. România s-a oferit să găzduiască centrul de comandă al unei brigăzi NATO, de unde se fie coordonată activitatea NATO în zona Mării Negre. Toate aceste planuri vor fi discutate la summitul Alianței de la începutul lunii iulie de la Varșovia.

XS
SM
MD
LG