Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate.

„Pe Sănătate INFO aflați despre nemulțumirile stârnite de noua metoda de salarizare a medicilor propusă de Ministerul Sănătății. De curând, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a înaintat o scrisoare publică, prin care își exprimă îngrijorările cu privire la acest subiect. Responsabilii afirmă că proiectul propus nu va conduce la majorarea echitabilă a salariilor lucrătorilor medicali, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea acestuia. Cele mai mari nemulțumiri ale sindicaliștilor sunt legate de propunerile Ministerului Sănătății în ceea ce privește excluderea sporului salarial pentru categoria de calificare, modificarea indicilor pentru vechimea în muncă, precum și de indicatorii de performanță.

Cel mai performant și costisitor soft, implementat de instituțiile medicale primare din țară, este ilegal și trebuie să-i fie suspendată activitatea. De această părere este șeful Direcției Juridice a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Nicolae Lungu susține că Sistemul Informațional „Asistența Medicală Primară” în care sunt introduse registrele electronice ale pacienților și care, de altfel, a costat bugetul de stat un milion de euro, ar funcționa în afara legii. Și asta, deoarece Ministerul Sănătății nu ar fi elaborat o concepție, precum și un regulament al softului, înainte de a-l pune în funcțiune.

Tot pe Sănătate INFO aflați despre intențiile responsabililor de la Centrul Național de Sănătate Publică pentru o mai bună funcționare a Legii Antitutun. Aceștia își doresc să creeze o secție nouă în cadrul instituției destinată în mod special controlului tutunului. În acest scop, specialiștii au propus deja Ministerului Sănătății noua organigramă și așteaptă un răspuns pentru a putea anunța un concurs și angaja personalul necesar.

Pe lângă crearea acestei secții la CNSP, responsabilii vor să mai înființeze altele similare la Centrele de Sănătate Publică din Chișinău sau la Bălți.”

XS
SM
MD
LG