Linkuri accesibilitate

Îndemnul lui Medvedev in Crimeea: „держитесь” devine marcă depusă


Nepăsarea scandaloasă a lui Medvedev este și un semn al erodării puterii, lucru arătat imediat de ruperea de realitate a celor mari.

Mai multi întreprinzători economici, dar si artiști, din Rusia au inceput să depună ca pe o formulă comercială, sau un concept, îndemnul lansat de premierul rus Dmitri Medvedev in Crimeea: „держитесь” („țineți-vă bine” sau: „rezistați”, ori: răbdare).Interpelat de o femeie săracă și supărată pe cand era filmat in direct si intrebat cand vor veni pensiile, Medvedev a spus: «Денег нет сейчас, найдем деньги — сделаем индексацию. Вы держитесь здесь, вам всего доброго, хорошего настроения и здоровья!» („Acum nu sunt bani, dar o să găsim, o sa facem o indexație. Răbdați, țineți-vă bine, multă sănătate.”)

„Răbdați, țineți-vă bine, multă sănătate”... Medvedev nu se aștepta, desigur, ca fraza lui sa stârnească atâta sarcasm, amestecat cu dispreț si umor negru, pe rețelele sociale din întreaga Rusie.

Aerul nepăsător cu care Medvedev a pronunțat acele platitudini, răspunzând unei pensionare care se plângea că nu-i ajung cele 8.000 de ruble pe lună a surprins extrem de neplăcut în Rusia și a declanșat un val de imitații.

Actorul Semion Slepakov a compus un cântec în care poporului rus is se spune în mod repetat Держитесь și i se anunță că nu sunt bani, dar, mă rog… multă sănătate.

Un jurist din St. Petersburg în vârstă de 29 de ani, Viktor Pasternak, a depus deja la agenția națională de patente fraza: „Вы держитесь здесь” pe care vrea să o folosească precum o marcă comercială. Acest slogan ar putea orna, de pildă, distribuitoare de bilete, instituțiile bancare și de credit. La fel, un asemenea slogan ar aduce o notă de originalitate unor firme de aparatură medicală, ș.a.m.d. Răbdați! Multă sănătate!

Dincolo de anecdotă, nepăsarea scandaloasă a lui Medvedev este și un semn al erodării puterii, lucru arătat imediat de ruperea de realitate a celor mari. Ne amintim de Ceaușescu, care, atunci când i s-a spus că oamenilor le e frig în case le-a transmis de la tribună: „Puneți o haină mai groasă, tovarăși!”

Am putea, desigur, să ne amintim si de acea expresie celebră, în ajun de Revoluția franceză, frază atribuită reginei Maria Antoaneta, care avea să fie decapitată, când i s-a spus că poporul nu are pâine: „Nu au pâine? Sa mănânce cozonac.”

Exact asta a făcut și Medvedev: „Răbdați, țineți-vă bine, multă sănătate”… Держитесь!

XS
SM
MD
LG