Linkuri accesibilitate

Rezervele valutare ale regiunii transnistrene au ajuns la zero


Banca Centrală de la Tiraspol
Banca Centrală de la Tiraspol

Regiunea pare să se confrunte cu un deficit de produse alimentare și de carburanți.

Rezervele valutare ale regiunii transnistrene au ajuns la zero, iar regiunea pare să se confrunte cu un deficit de produse alimentare și de carburanți.

Șeful Băncii Centrale de la Tiraspol, Eduard Kosovski, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că rezervele valutare ale regiunii transnistrene s-au terminat și că nivelul acestora a ajuns zero. Banca recomandă cu insistență o depreciere controlată a rublei transnistrene, care a fost menținută artificial în ultimii patru ani la un nivel constat de 11.10 – 11.30 ruble pentru un dolar. Sovietul suprem, în competența căruia este stabilirea coridorului valutar, se opune însă acestei decizii și cere demisia șefului Băncii centrale de la Tiraspol, argumentându-și poziția prin faptul că o depreciere a rublei va sărăci brusc și puternic populația. Dincolo de asta, multe voci vorbesc deja despre faptul că lipsa valutei a provocat o criză a produselor alimentare, dar și o criză de carburanți.

În contextul crizei de valută din regiune, Banca Centrală de la Tiraspol a decis ca începând cu 7 iunie băncile comerciale și organizațiile creditare să achite un comision de 10 la sută la cumpărarea valutei. Mai multe voci de la Tiraspol au comentat această modificare drept o de facto devalorizare a rublei locale, lucru care a fost dezmințit printr-o declarație de Banca centrală. Agenții economici din regiune în continuare nu pot cumpăra valută la licitațiile organizate de Banca centrală – miercuri cererea a depășit 14 milioane dolari. Joi, agenții economici au putut cumpăra 1,5 milioane dolari, 14 milioane de ruble și peste 15 milioane lei, sumele fiind direcționate către procurarea de alimente și combustibil.

În primele cinci luni ale anului importurile de produse alimentare în regiunea transnistreană au scăzut cu 8 la sută. Iar din cauza crizei de valută, în aprilie-mai au scăzut cu 20 la sută și importurile de produse petroliere, dar administrația dă asigurări că nu se pune problema unei situații critice pe piața energetică. Dmitri Boltrușko, responsabilul de dezvoltarea economică a regiunii, a declarat în cadrul ședinței executivului de la Tiraspol că zvonurile cu privire la lipsa de combustibil sunt neîntemeiate, cu toate acestea a recunoscut că unele întreprinderi mari și producători agricoli nu pot cumpăra combustibil sau livrările acestuia întârzie. Pentru a detensiona situația, executivul transnistrean a permis organizațiilor importul de motorină și benzină pentru uz propriu fără licență de păstrare și comercializare. Decizia este valabilă între 15 iunie și 1 octombrie, adică pe perioada lucrărilor agricole.

Șeful Băncii centrale transnistrene, Eduard Kosovski, avertizează că cu cât mai mult este amânată decizia de relaxare a rublei transnistrene, cu atât mai complicată devine situația financiară și tensiunile în societate cresc. Valută se mai poate găsi doar pe piața neagră, unde dolarul poate fi cumpărat cu peste 14 ruble. Sursa principală de valută pentru regiunea transnistreană sunt livrările de curent electric pe malul drept al Nistrului.

Încă la 1 martie Tiraspolul anunța că rezervele sale constituie 12,3 milioane dolari. De atunci, rezervele s-au topit. În discuțiile publice, administrația separatistă subliniază mereu că principala cauză a crizei valutare este reducerea cu 28 la sută a prețului la curentul electric livrat malului drept al Republicii Moldova. Asta, în pofida faptului că deficitul de valută s-a accentuat începând cu octombrie 2015, iar noile tarife au intrat în vigoare abia de la 1 aprilie 2016. În doar șase luni, din 1 octombrie 2015 până pe 1 martie 2016, rezervele valutare ale Transnistriei au scăzut cu aproape două treimi, de la 34,3 milioane dolari la 12,3 milioane dolari, potrivit datelor oficiale de la Tiraspol.

Eduard Kosovski spune că măsurile de gestionare a crizei anunțate în luna martie sunt deja depășite. „Complexul de măsuri cu caracter financiar nu poate schimba cardinal situația în economie. Singura soluție pentru a echilibra situația este deprecierea rublei. Valuta va putea fi cumpărată la casele de schimb atunci când cursul oficial va fi unul corect”, a spus șeful băncii centrale transnistrene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG