Linkuri accesibilitate

Premierul ceh Bohuslav Sobotka la Chișinău: Moldova trebuie să aplice în continuare acordulului de asociere cu UE


Arcadie Barbăroșie: „noi avem responsabilitatea să punem presiune asupra guvernării, pentru a o face să purceadă la reforme.”

Bohumil Sobotka a promis de asemenea sprijinul țării sale pentru modernizarea Republicii Moldova. Premierul ceh este primul oaspete de un asemenea rang sosit anul acesta în Republica Moldova, într-o perioadă când Chiținău a părut că e evitat de Occident, în contrast cu anii de dinainte de „furtul miliardului”, când vizitele unor înalte oficialități europene și occidentale erau mult mai frecvente.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

După ce a vizitat capitala Kîrgîstanului Bişkek, unde a participat la reuniunea şefilor de guvern din ţările Comunităţii Statelor Independente, și a avut între altele o întrevedere cu omologul său rus Dmitri Medvedev, premierul Republici Moldova Pavel Filip s-a arătat vineri bucuros să-l primească în vizită pe premierul ceh Bohuslav Sobotka.

Este primul premier care vizitează Moldova în jumătatea de an care a trecut de la învestirea guvernului Filip. Iată ce crede analistul politic Arcadie Barbăroșie.

„Trebuie să ne așteptăm la un șir de vizite în Republica Moldova, vizite ale oficialilor noștri peste hotare. Aceasta pentru că în afară de condițiile formulate de finanțatorii noștri și care vor trebui respectate și aplicate, guvernarea are nevoie și de o curățare bună a imaginii. După miliardul furat, după scandalurile de corupție, dacă ne uităm la cum a fost creată această majoritate stranie în Parlament, cum a fost format guvernul, lucrurile astea nu creează o imagine acceptabilă unei țări. De aceea, vizitele în exterior și din exterior, au scop în primul rând să îmbunătățească imaginea acestei țări.”

Întrebat dacă nu cumva partenerii europeni ar putea să refuze asemenea invitații, Barbăroșie a spus:

„Sigur că trebuie să fim foarte realiști, și îmi amintesc de o declarație făcută de un ambasador străin la Chișinău, care a spus „nu noi am ales această guvernare, voi ați ales-o, noi lucrăm cu ce ați ales voi”, partenerii noștri din vest vor lucra deci cu acea guvernare care a câștigat alegerile, iar noi avem responsabilitatea să punem presiune asupra guvernării, pentru a o face să purceadă la reforme.”

În cadrul vizitei premierului ceh, autoritățile ambelor state au semnat două memorandumuri de colaborare.

Potrivit primului document, Republica Moldova va beneficia de asistență din partea experților cehi în ce privește dezvoltarea regională, a spus Oxana Paierele, șefa direcției relații internaționale și atragerea investițiilor din ministerul dezvoltării regionale și construcțiilor:

„Instituția noastră, cu sprijinul și experiența colegilor din Cehia, va lucra la planul național de amenajare a teritoriului, pentru că dezvoltarea regională nu poate exista fără o planificare spațială. La fel, vom lucra și la armonizarea legislației și a standardelor de calitate în construcții.”

Cel de-al doilea document se referă la dezvoltarea agriculturii ecologice. Potrivit acestui document, cu ajutorul experților cehi, autoritățile de la Chișinău vor lucra la ușurarea exportului de produse ecologice moldovenești pe piața Uniunii Europene, spune ministrul adjunct al agriculturii Iurie Ușurelu:

„Putem să spunem că facem producție ecologică, dar dacă nu comercializăm producția ecologică, sau nu avem piață de desfacere, totul va fi doar la nivel declarativ. Sîntem motivați și încurajați să armonizăm legislația, ceea ce ne-ar permite să avem acces pe piața europeană și aici vine în sprijinul nostru partea cehă, care ne va ajuta la crearea celor mai favorabile condiții, ne va oferi posibilități de a accesa piața [Uniunii Europene], și ne va oferi sprijin pentru a crea mecanismele necesare, cum ar fi certificarea sau laboratoarele.”

Pe agenda premierului ceh s-a aflat și o întrevedere cu președintele Nicolae Timofti.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi demnitari au discutat despre și despre interesele Federației Ruse în regiune, care în opinia președintelui moldovean sînt un impediment serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Bohuslav Sobotka a fost însoțit la Chișinău de mai mulți investitori din Cehia. Unii dintre ei cunosc deja potențialul Republicii Moldova, alții îl tatonează.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG