Linkuri accesibilitate

Preşedintele Bundestag-ului şi preşedintele Parlamentului European resping retorica rasistă a președintelui Turciei


Norbert Lammert: Germania va reacţiona în mod adecvat la atacurile lui Erdoğan.

Preşedintele Bundestag-ului german, creştin-democratul Norbert Lammert, a reacţionat printr-o declaraţie tăioasă la criticile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, referitoare la rezoluţia parlamentarilor germani, privind genocidul armenilor de către Imperiul Otoman, în timpul primului război mondial.

Lammert a spus că nu și-ar fi imaginat că un preşedinte „ales democratic“ în secolul 21 lansează critici la adresa unor deputaţi germani, invocînd îndoieli privind originea turcă a acestora şi calificarea lor drept nişte persoane cu „sîngele stricat“.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

„Sîngele“ acestor deputaţi, a spus preşedintele turc, „ar trebui analizat de un laborator medical“. Erdoğan a insinuat că deputaţii germani de origine turcă sînt susţinători ai Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) şi că s-ar fi transformat în multiplicatori ai acestui partid interzis, sprijinind astfel o organizaţie teroristă.

Lammert a ţinut să-şi exprime solidaritatea cu toţi colegii din Bundestag, afirmînd că el consideră atacurile lui Erdoğan contra unor deputaţi de origine turcă drept un atac împotriva întregului parlament german.

În scurta sa cuvîntare, preşedintele Bundestag-ului german a anunţat că Germania va reacţiona în mod adecvat la atacurile lui Erdoğan, fără a spune cum vor arăta sau în ce vor consta replicile la retorica rasistă a şefului de stat din Turcia.

Mai mulţi deputaţi germani au primit în ultimele zile numeroase ameninţări cu moartea. Aceste ameninţări au fost cotate şi ca rezultat al defăimărilor puse-n circulaţie de politicieni naţionalişti turci.

Norbert Lammert a lăudat, pe de altă parte, atitudinea a două asociaţii ale etnicilor turci din Germania care au calificat ameninţările cu moartea drept gesturi „absolut inacceptabile“, „absolut deplasate“ şi „dezgustătoare“.

Lammert a mai spus că s-ar bucura dacă şi alte organizaţii ale turcilor ar adopta o poziţie similară.

Reacţii de respingere ale ieşirilor lui Erdoğan au venit şi din partea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Într-o scrisoare către preşedintele turc, citată de ediţia online a revistei „Der Spiegel”, Schulz califică atacurile verbale ale lui Erdoğan contra unor deputaţi drept încălcarea unui „tabu”.

Schulz a precizat că prin astfel de ieşiri, ridicarea vizelor pentru turci, cerută de Ankara în schimbul preluării unor refugiaţi din Grecia, nu se accelerează.

XS
SM
MD
LG