Linkuri accesibilitate

Procuratura de la Chișinău s-a autosesizat în urma surpării terenului de lîngă filiala unei băncide la Râșcani (FOTOGALERIE)


În cadrul urmăririi penale vor fi cercetate și persoanele care au autorizat lucrările.

Procurorii suspectează că de vină sunt lucrările de proastă calitate de pe șantier și promit să investigheze cum se dau autorizațiile de construcții în capitală. Alla Ceapai.

Primăria capitalei a anunțat că a procedat la o investigație paralelă cu cea a procurorilor oferind tot sprijinul pentru anchetatori. Prezent aseară la locul incidentului primarul Dorin Chirtoacă spunea că urmează să stabilească dacă firma care a obținut autorizația de construcție a respectat documentația de proiect şi dacă șantierul reprezintă un pericol pentru alte clădiri din preajmă:

„Am cerut parcări subterane, au săpat, acum trebuie de văzut în ce măsură au respectat documentaţia de proiect. Din ce văd sunt cam subţiri pilonii de susţinere a zidului Construcţia a primit autorizaţie pentru ciclul zero, adică până la nivelul pământului, pentru etajele superioare urmează să depună documentația de proiect.”

Oponenții primarului, consilierii municipali din fracţiunea socialistă şi cea popular europeană, au folosit prilejul pentru a-i cere din nou demisia, acuzându-l, în general, de proasta gestionare a oraşului.

Deşi aveau revendicări similare, cele două grupuri de consilieri au organizat proteste separate împotriva primarului în fața și în incinta primăriei.

FOTOGALERIE

Iată ce a spus consilierul PPEM, Ruslan Codreanu:

„Am avut ca scop să transmitem mesajul că Dorin trebuie să plece. Vom insista pe demisii, vrem să vedem oamenii responsabili după gratii, vrem să vedem hoţii pedepsiţi şi fiecare să ducă responsabilitatea pe care trebuie să o poarte.”

Şi liderul fracţiunii socialiste Ion Ceban:

„Când în oraş se surpă pământul sub clădiri, se fac prostesc străzile, se spală bani şi multe alte lucruri nu mai e timp să tolerăm această situaţie. Trebuie să punem umăr la umăr şi să ajungem la o demisie.”

Lucrările de construcţie pe şantierul unde s-a produs incidentul au început la începutul acestui an şi au stârnit proteste din partea locatarilor din blocurile din preajma.

Consilierii municipali socialişti au încercat de câteva ori să oprească lucrările. Ei afirmau că terenul a fost înstrăinat apoi dat în arendă ilegal fără a se organiza o licitaţie publică, iar lucrările de construcţie au loc în lipsa mai multor documente.

Presa de investigaţie relatează că terenul a fost dat în arendă chiar de banca a cărei filială a avut de suferit, și că firma care execută ar aparține deputatului liberal Iurie Dîrda, ea figurând şi în declaraţia de avere a acestuia.

În replică, Dîrda a precizat pe o reţea de socializare că soţia sa a fost în trecut director comercial la această companie, dar în momentul de faţă familia sa nu se numără printre proprietarii ei.

Dezmințirea este însă pusă la îndoială de unii internauți, care spun ca prin companii interpuse deputatul ar avea totusi legaturi cu executorul lucrărilor ce ar fi cauzat incidentul.

Procuratura a anunţat că în cadrul urmăririi penale pe marginea incidentului va investiga şi acţiunile factorilor de decizie care au autorizat lucrările.

Întâmplarea face ca accidentul de șantier să se producă la puțin timp după reținerea câtorva funcționari de la primărie, inclusiv a unui viceprimar, suspectați de luare de mită între altele pentru urgentarea legalizării unor lucrări de construcţie şi intermedierea eliberării unor autorizaţii de construcţii.

XS
SM
MD
LG