Linkuri accesibilitate

Tariful la energia electrică se va scumpi începând cu 2017 (Ziarul Național; newsmaker.md)


Bugetul municipiului Chișinău păgubit cu peste opt milioane de lei (Rise Moldova).

„Ziarul Naţional” și multe alte media informează că tariful la energia electrică se va scumpi începând cu 2017, după ce Ministerul Economiei şi compania „Gaz Natural Fenosa” au ajuns, după multiple negocieri, la un compromis privind recuperarea banilor pe care i-a pierdut furnizorul din cauza devierilor tarifare. Pierderile, care se ridică la 1,75 de miliarde de lei, vor fi recuperate în următorii patru ani și vor fi incluse în tariful achitat de consumatorul final.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

La același subiect, portalul „newsmaker.md” publică comentariile mai multor experți. Bunăoară, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, critică decizia Guvernului. El susţine că e necesar un audit la compania furnizoare pentru a stabili cât „s-a pus prin buzunare până în prezent”. Expertul estimează o majorare de 9 la sută a tarifului. Economistul Victor Ciobanu afirmă că guvernul putea să folosească metode non-tarifare pentru a compensa pierderile de distribuție, eventual prin reducerea poverii fiscale. Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, susţine, între altele, că consumatorii vor plăti acum pentru favorurile electorale ale guvernanților.

Devierile financiare au apărut pentru că guvernanții şi-au dorit preţuri mai mici în campanii electorale”, notează pe Facebook ex-ministrul finanțelor, Veaceslav Negruță. „Unde-s cei de la care furnizorul a achiziționat la preț majorat?”, se întreabă Negruţă, afirmând că „prin acest memorandum guvernanții au semnat ca au intervenit politic peste ANRE în stabilirea tarifelor pentru a-şi asigura previzibilitate electorală”.

Portalul „mold-street.com” menţionează că devierile de miliarde s-au acumulat în 2014-2015 ca urmare a creşterii costurilor de achiziţie a curentului în urma deprecierii cu circa 50 la sută a leului cauzată de frauda bancară. „Mold-street.com” mai aminteşte că Gas Union Fenosa a iniţiat în august 2015 un proces internaţional contra Republicii Moldova, pe motivul neincluderii de către ANRE a devierilor financiare în tariful la energia electrică. Secretariatul Comunităţii Energetice care a facilitat negocierile între părţi a salutat înţelegerea la care s-a ajuns. „Neincluderea devierilor financiare în tarif ar fi dus la dispute juridice îndelungate şi costisitoare, şi ar fi avut un impact negativ pentru reputaţia Moldovei ca destinaţie de investiţii şi partener de încredere pentru organizaţiile internaţionale”, a menţionat Dirk Buschle, directorul adjunct al Secretariatului Comunităţii energetice, notează „mold-street.com”.

Expertul economic Stanislav Madan critică o altă decizie a guvernului, cea de a majora de 2,5 ori unitatea convențională. „Dacă în lumea civilizată, menirea amenzilor este de a servi un instrument de corecție, de azi în Moldova acestea au menirea de a servi drept sursa de bază de acumulare a veniturilor la buget”.

O nouă investigaţie publicată de „Rise Moldova” arată că bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” o expertiză realizată, în mai 2010, de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului. Contractul pentru reabilitarea străzilor a fost atribuit cu dedicație unei companii controlată de frații Sergiu și Chiril Lucinschi.

În ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” citiţi o investigație despre averile judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie. Reporterii au analizat declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale celor 33 de magistrați din instanța supremă şi au constat că 25 dintre ei dețin în proprietate case individuale de locuit. Majoritatea din ele sunt case la sol, multietajate şi se află în municipiul Chișinău. Costurile acestora se ridica la milioane de lei, mult peste veniturile declarate de judecători. Unii locuiesc în case pe care însă nu le-au indicat în declarații, așa cum îi obligă legea.

Noul „Cal Troian” a lui Plahotniuc” este editorialul semnat tot în „Ziarul de Gardă” de Petru Grozavu. El sugerează că Vlad Plahotniuc nu a renunţat la ideea de a ajunge în fotoliul de premier, chiar dacă recent a respins acuzațiile din presă că ar pune la cale răsturnarea guvernului Filip. Plahotniuc ar putea prelua șefiei cabinetului de miniștri până la alegerile prezidențiale, crede Grozavu. „Dacă guvernul va reuși până în 31 iulie să semneze un Acord cu FMI, Plahotniuc va deveni premier în prima ședință de parlament din toamnă”. Dacă acordul nu va fi semnat, atunci „nu-i exclus ca Plahotniuc să preia guvernul și să schimbe regula jocului în relațiile cu partenerii de dezvoltare și cu finanțatorii - în locul reformelor, să scoată în prim plan lupta cu corupția.” Petru Grozavu nu exclude că ar putea urma mai multe scandaluri de corupție, cu dosare și arestări instrumentate de organele de drept controlate de democraţi.

Mai multe publicații, inclusiv „agora.md”, preiau de la agenția de presă Reuters declarațiile premierului Pavel Filip despre recuperarea banilor dispăruți din sectorul bancar. Premierul Filip a declarat că Rusia nu oferă guvernului moldovean ajutor îndeajuns pentru depistarea şi recuperarea miliardului furat din sectorul bancar. „Colaborăm foarte bine cu unele țări, cum ar fi Țările Baltice, în ce privește identificarea activelor, sau a rețelelor pe unde a trecut ceva”, a spus Filip. „Colaborarea cu Rusia în ce privește informația așteptată din partea lor nu este prea bună”, a afirmat premierul, precizând că un acord special de colaborare între procurorii moldoveni și ruși ar putea da rezultate în viitor. El a mai menţionat că doar 30,5 de milioane din miliardul de dolari dispărut din bănci a fost recuperat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG