Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton: „Victoria nu este a unei singure persoane, ci a multor generații de femei și bărbați”


Hillary Clinton marți la Duggal Greenhouse, Brooklyn Navy Yard, la New York

Reprezentanta democrată va trebui să lupte pe două fronturi în următoarele zile, pentru a cîștiga simpatizanții lui Bernie Sanders și a-l combate pe Donad Trump.

Hillary Clinton s-a declarat marți seară victorioasă în lupta pentru nominalizarea prezidențială din partea Partidului Democrat, devenind prima femeie în fruntea campaniei unuia din cele două mari partide americane. După ultimele alegerile primare majore, din șase state, inclusiv New Jersey și California, Clinton și-a prezentat reușita ca pe suma eforturilor multor generații:

„Victoria din seara aceasta nu este a unei singure persoane, ci a multor generații de femei și bărbați”, a spus Hillary Clinton în uralele suporterilor din Brooklyn, New York marți, 7 iunie, la exact opt ani după ce eșuase în prima încercare de a obține nominalizarea din partea democraților la alegerile prezidențiale din 2008, câștigate până la urmă de senatorul democrat Barack Obama.

Potrivit numărătorii Associated Press, Clinton obținuse numărul necesar de delegați pentru a fi nominalizată încă dinaintea ultimelor alegeri primare majore, de marți – sporindu-și sprijinul și mai mult grație victoriilor din New Jersey, New Mexico și Dakota de Sud și după ultimele date și din California, cel mai populat stat american.

AP scrie că în următoarele zile Clinton va trebui să lupte pe două fronturi. Va trebui să câștige simpatia suporterilor rivalului său Bernie Sanders – care a jurat să lupte mai departe, deși practic nu mai are șanse – și să se prezinte într-un contrast și mai accentuat față de prezumtivul său contracandidat republican, miliardarul Donald Trump.

În discursul de la Brooklyn, de marți seară, Clinton a început deja să lupte pe ambele fronturi.

Clinton a spus că-l felicită pe senatorul Sanders pentru „campania extraordinară”, dar și pentru lunga carieră politică pusă în slujba cauzelor „progresiste” care au mobilizat și au atras mai ales tinerii. Clinton a mai spus că dezbaterile ei cu Sanders au fost benefice pentru Partidul Democrat.

Bernie Sanders la o reuniune electorală
Bernie Sanders la o reuniune electorală

Bernie Sanders și-a îmblânzit mult tonul, spunând că a felicitat-o telefonic pe Clinton pentru noile victorii, dar a spus marți seară în California că nu renunță la luptă.

Sanders a spus că se pricepe destul la aritmetică ca să-și dea seama că îl așteaptă o luptă foarte grea, dar se va bate pentru fiecare vot și fiecare delegat la ultimele alegeri primare din Districtul Columbia și apoi la Convenția Democrată de la Philadelphia.

Singura șansă teoretică a lui Sanders este de a-i convinge înaintea Convenției să-i dea votul lui, nu lui Clinton, pe așa-numiții „superdelegați” – cam 700 de personalități democrate care nu sunt datoare să anunțe pe cine sprijină în cursa internă din partid.

În discursul său din Brooklyn, Hillary Clinton l-a atacat pe prezumtivul contracandidat republican, Donald Trump, spunând că singura lui strategie este să „bage frica” în oameni și să le reamintească zilnic ce personaj măreț este el.

La un miting ținut tot la New York, Trump o ataca între timp pe Clinton, acuzând-o de corupție.

Trump a spus că Hillary și Bill Clinton ar fi transformat politica îmbogățirii într-o formă de artă, făcând „sute de milioane de dolari” prin „vânzarea de favoruri” și de contracte publice.

Revenind la tabăra democrată, AP a notat că realizările lui Sanders au fost „remarcabile pentru un candidat care era necunoscut majorității americanilor înaintea campaniei”, dar „victoria lui Clinton a fost amplă și decisivă”.

XS
SM
MD
LG