Linkuri accesibilitate

Aviz negativ guvernamental dat socialiștilor ce se opun Legii egalității de șanse


La un marș antidiscriminare la Chișinău
La un marș antidiscriminare la Chișinău

Un instrument necesar şi eficient împotriva discriminării.

Guvernul de la Chişinău a respins astăzi proiectul de lege înaintat de Partidul Socialiştilor, prin care se cere anularea normei privind asigurarea egalităţii. În avizul formulat de Ministerul Justiţiei se spune că intenţia de abrogare a Legii nu este în conformitate cu „prevederile Constitiţiei Republicii Moldova” şi „contravine cursului general al Republicii Moldova de asigurare a respectării drepturilor omului”.

Vladimir Cebotari
Vladimir Cebotari

În avizul negativ prezentat de ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, s-a făcut trimitere la tratatele internaţionale ratificate de guvernul de la Chişinău, inclusiv la Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, prin care Republica Moldova s-a obligat să garanteze respectarea demnităţii şi drepturilor fiecărei persoane care se află pe teritoriul său.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Astfel, Guvernul a respins proiectul de lege pe care la finele lunii aprilie fracţiunea Socialiştilor a insistat să-l includă pe ordinea de zi a Legislativului. Cererea lor a fost respinsă atunci pe motiv că nu a respectat procedura şi nu a avut, inclusiv, avizul Guvernului. La aceeaşi şedinţă din 27 aprilie, Mitropolitul Moldovei Vladimir declara că Legea egalității de șanse, singura care apără şi drepturile comunităţii LGBT, ar fi o înjosire a creștinilor moldoveni, care ar alcătui în opinia lui 98% din populație. Atunci, principala organizaţie pentru drepturile LGBT în Republica Moldova, Genderdoc-M, a respins aceste remarci drept homophobe şi a calificat drept populist şi demersul anti-LGBT al fracţiunii Socialiştilor.

Potrivit procedurii, proiectul de lege înaintat de Partidul Socialiştilor va reveni pe masa legislatorilor, inclusiv cu avizul negativ al Guvernului, şi ar urma să fie supus votului în Parlament.

Legea privind asigurarea egalităţii a fost adoptată în urmă cu patru ani. Apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova susţin că aceasta este un instrument necesar şi eficient împotriva discriminării. Norma, ne-a explicat astăzi directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, protejează toţi cetăţenii şi nu doar anumite grupuri cum speculează contestatarii legii. De exemplu, datorită acestei norme a fost creat un Consiliul pentru prevenirea, combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii prin intermediul căruia persoanele care se simt discriminate se pot adresa în instanţă.

Alexei Buzu
Alexei Buzu

În susţinerea argumentelor sale, Alexei Buzu face trimitere la statistica prezentată recent de Consiliu: cele mai frecvente adresări din partea oamenilor vizează discriminarea pe criteriu de dizabilitate, gen, limbă vorbită sau etnie – acestea reprezintă 75% dintre cazurile examinate de Consiliu, iar cererile ce vizează discriminarea minorităţilor sexuale reprezintă puţin peste 7%.

„Această statistică demonstează că legea nu a fost făcută pentru un grup sau altul. Fără ea nu vom putea lupta activ şi eficient cu discriminarea”, conchide Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Mai mult, expertul consideră că pentru o mai eficientă funcţionare a legii, Consiliului ar trebui să i se ofere şi pârghii de sancţionare, or, la moment juriştii organizaţiei pot doar să constate încălcarea legii şi să întocmească procese verbale pe care ulterior le trimit în instanţa de judecată.

Într-un recent interviu oferit Europei Libere, experta Joanna Whiteman, de la centrul londonez Equal Rights Trus, se arăta convinsă că nimeni nu va avea de câştigat de pe urma anulării legii 121. „Legea privind asigurarea egalităţii a fost adoptată pentru a proteja grupurile minoritare care sunt marginalizate în societate, nu este o lege care favorizează opinia majorităţii”, a spus Joanna Whiteman.

Previous Next

XS
SM
MD
LG