Linkuri accesibilitate

Înfrângerea suferită de dreapta politică românească la alegerile locale (Răzvan Chiricuță/România liberă)


Neînţelegeri şi tensiuni între liderii celor cinci membri ai Uniunii Economice Euroasiatice (Adevărul).

Un articol din Adevărul, semnat de Dan Nicu, susține că reuniunea la vârf a statelor din Uniunii Economică Eurasiatică „a făcut dovada existenţei unor neînţelegeri şi tensiuni între liderii celor cinci membri ai Uniunii, dictate în primul rând de interesele naţionale ale fiecărei părţi”. În esență, statele membre sunt nemulțumite că structura nu s-a dovedit reciproc avantajoasă, așa cum se așteptau. Comerțul între ele a scăzut în 2015 cu 26%, iar în prima jumătate a anului 2016, cu 30%. Încă există aproximativ 600 de acte normative care limitează activitatea de comerţ reciproc.

Într-o analiză publicată pe platforma contributors.ro, Valentin Naumescu ajunge la concluzia că, deși dezamăgitoare în multe privințe, candidatura democratei Hillary Clinton la președinția Statelor Unite reprezintă o soluție mult mai convenabilă decât cea a republicanului Donald Trump. Clinton ar putea fi „speranţa (...) continuării în parametri obişnuiţi a angajamentelor Statelor Unite în regiune şi a menţinerii ordinii mondiale pe un platou nu lipsit de crize, dar cel puţin gestionabil în linii mari” – aspecte foarte importante pentru Uniunea Europeană, din care face parte și România. „Hillary Clinton, scrie Naumescu, ar putea oferi un timp preţios sistemului politic şi administrativ american de a găsi soluţii de reformare (...) înainte ca lucrurile să se prăbuşească aproape complet din perspectiva (ne)încrederii americanilor în rolul guvernului în viaţa lor, dar şi al Americii în lume”.

Cel puțin un comentator reușește să vadă azi aspecte promițătoare în înfrângerea suferită de dreapta politică românească la alegerile locale. Răzvan Chiruță, de la România liberă, scrie că au existat candidați și formațiuni politice veniți dinspre societatea civilă, care au recoltat scoruri bune și onorabile locuri doi și trei, dovadă că „în sfârșit există o masă critică de oameni care vor produce până la urmă acea schimbare de mentalitate și obiceiuri pe care ne-o dorim cu toții”. Desigur, votanții lor nu au fost în număr suficient de această dată, dar, consideră jurnalistul, nici votanții Partidului Social-Democrat – cîștigător per total – nu sunt deloc numeroși.

Practic, victoria pesedistei Gabriela Vrânceanu-Firea la București a fost adjudecată pentru circa 150.000 de bucureșteni, dintr-un total de 1.787.255 potențiali alegători - această utimă cifră apare în analiza Andreei Pora, din revista 22.

În articolul ei, Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a clasat pe locul doi, la distanță mică de PSD, este văzută drept cauză a prudenței din declarațiile post-alegeri ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Și de această dată, social-democrații au câștigat câștigat pe seama fragmentării dreptei. Dragnea a luat totuși act că formațiunea politică fondată de Nicușor Dan ar putea face o opoziție incomodantă în Consiliul Municipal al capitalei, drept care a anunțat că nu se mai gândește să dărâme guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș până la alegerile legislative din toamnă.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG