Linkuri accesibilitate

O veşnicie cu patente?


Un simplu muritor, care recurge la mici nereguli, nu mai poate fi cu adevărat intransigent în raport cu marii făcători de mişmaşuri.

Mai mulţi vînzători / întreprinzători au protestat zgomotos deunăzi în Căuşeni după ce taxa pe care o plătesc li s-a mărit de la 20 de lei la 480 de lei. Protestatarii strigau „Ruşine!” şi „Nu vom ceda!”, cuvinte adresate, fireşte, autorităţilor care nu-i lasă în pace.

O veşnicie cu patente?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Povestea asta a afacerilor cu patente e foarte lungă. Statul a tot vrut parcă să le anuleze, dar nu a reuşit. Şi, iată, avem şi în 2016 suficienţi vînzători fără casă de marcaj, care lucrează în baza patentelor. E o problemă dificilă, cu mai multe aspecte, a cărei rezolvare ar trebui totuşi să se producă.

De fapt, e un soi de mică evaziune fiscală asta. Iese că vînzătorii cu pricina nu plătesc impozite din veniturile pe care le au şi nici nu se ştie ce venituri au în realitate. În mod normal, oamenii aceştia ar trebui să schimbe patenta pe casa de marcaj. Ei nu vor, invocînd de cele mai multe ori veniturile lor mici, ridicole. Casa de marcaj chipurile i-ar ruina. Pe de altă parte, dacă au venituri mici, nici impozitele pe care le-ar plăti nu ar fi astronomice. De ce dar să nu plăteşti impozitul pe venit? Mai e vorba pesemne de amenajarea locului de vânzare conform unor norme pe care nu toţi au puterea să le respecte. Oricum e mai simplu să ai patentă şi să nu te complici cu casa de marcaj.

După părerea mea, toată lumea ar trebui în cele din urmă să plătească impozitul pe venit, să aibă casă de marcaj. Probabil, unii întreprinzători sînt într-adevăr săraci şi neputincioşi. În acest caz, statul ar trebui să-i ajute cumva o vreme, ca în final şi aceştia să se conformeze regulilor. Nu poţi să lucrezi o veşnicie cu patentă. Dar şi autorităţile ar trebui să ne explice de ce patenta trebuie să coste anume 480 de lei, nu 20 sau o mie.

Şi mai e ceva. Marile mişmaşuri, de felul furtului milioanelor de euro din bănci, potenţează dorinţa simplilor muritori de a ocoli regulile. Dacă eu au voie, de ce să nu am şi eu? Iar pe de altă parte, un simplu muritor, care recurge la mici nereguli, nu mai poate fi cu adevărat intransigent în raport cu marii făcători de mişmaşuri.

XS
SM
MD
LG