Linkuri accesibilitate

Joanna Whiteman: „Ne dorim respectarea drepturilor tuturor, nu doar ale majorităţii”


Joanna Whiteman

O apărătoare britanică a drepturilor omului crede că tentativele de abrogare a legii antidiscriminare sunt lipsite de temei.

La patru ani de la adoptarea Legii privind egalitatea de șanse, Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării a lansat o nouă campanie de informare a publicului despre drepturile și grupurile apărate de această lege, care a fost o condiția cheie a Uniunii Europene la liberalizarea vizelor. Printre partenerii campaniei se numără şi Asociaţia Promo-Lex, ce organizează, între altele, vizite la Chişinău ale unor experţi străini în domeniul combaterii discriminării. O discuție cu unul dintre ei, Joanna Whiteman, de la centrul londonez Equal Rights Trust.

Europa Liberă: În Republica Moldova, Consiliul pentru prevenirea, combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii activează de aproape trei, ani. Experţii Consiliului constată cu regret că pot doar emite recomandări şi nu pot sancţiona direct persoanele sau instituţiile ce se fac vinovate de discriminare. În ce măsură o asemenea stare de lucruri îngreunează aplicarea eficientă a legii 121, Legea privind asigurarea egalităţii?

Joanna Whiteman: „Chiar în dimineaţa acestei zile, Equal Rights Trust, alături de organizaţia parteneră în Republica Moldova, Promo-Lex, am organizat o masă rotundă la care am discutat împuternicirile pe care le are Consiliul pentru prevenirea discriminării şi în ce măsură acesta poate proteja eficient drepturile minorităţilor. În cadrul discuţiilor am schiţat profilul unei organizaţii „de succes” ce apără egalitatea de şanse. Deci, aceasta ar trebui să aibă cel puţin patru calităţi pentru a fi eficientă. Unu: o asemenea organizaţie trebuie să deţină un mandat foarte clar şi puternic, doi: trebuie să fie independentă, trei: să aibă o arhitectură instituţională bine pusă la punct.

Consiliul pentru prevenirea, combaterea discriminării în Republica Moldova întruneşte aceste trei calităţi. V-aţi referit la sancţiuni - un subiect foarte important – şi care reprezintă cea de-a patra competentă pentru buna funcţionare a unei organizaţii ce promovează egalitatea. Consiliul trebuie să fie eficient. Pe de altă parte, cum să fie eficient dacă nu poate aplica sancţiuni? Ştiu că la acest subiect Consiliul din Republica Moldova se confruntă cu anumite greutăţi. Teoretic, experţii organizaţiei transmit în justiţie cazurile de discriminare, iar judecătorii aplică sancţiuni.

O parte a problemei, din punctul meu de vedere, e că magistraţii demonstrează deseori lipsa de voinţă în asemenea cazuri. Se pare că nu există o susţinere puternică din partea judecătorilor pentru deciziile luate de Consiliu. Această situaţie poate fi depăşită în două feluri: sau i se oferă Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării pârghii de sancţionare sau, soluţia cea mai bună din punctul meu de vedere, autorităţile se asigură că magistraţii aplică legea eficient şi cu bună credinţă.”

Europa Liberă: Un recent raport al Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării arăta că doar 3% dintre cetăţeni cred că promblema discriminării este una stringentă, rezolvarea căreia nu trebuie amânată. Pe de altă parte, sunt destule cazurile în care oamenii sunt discriminaţi. Cum poate fi explicat acest paradox?

Joanna Whiteman: „E o statistică foarte interesantă şi cred că e de datoria Consiliului să găsească răspunsul pentru un asemenea paradox. Ar exista mai multe explicaţii: deseori publicul nu înţelege până la urmă ce înseamnă, de fapt, discriminarea. Majoritatea, când aude cuvântul „discriminare”, se gândeşte la situaţia în care o persoană are de suferit pentru că este de altă rasă sau are o dizabilitate etc. De fapt, discriminarea şi inegalitatea presupun mult mai mult.

Cred că mulţi cetăţeni atunci când merg în transportul public nu-şi pun întrebarea dacă acesta este dotat cu toate cele necesare pentru o persoană cu dizabilităţi locomotorii, de exemplu. Nu se gândesc dacă toată lumea are destui bani ca să utilizeze acest serviciu? Deci, vorbim despre lipsa înţelegerii ce înseamnă discriminarea. O altă parte a problemei ţine de lipsa conștientizării acestei probleme.

Cred că e de datoria organizaţiilor neguvernamentale cum sunt Equal Rights Trust sau Promo-Lex să verse lumină peste problemele cu care se confruntă grupurile minoritare, astfel încât majoritatea să înţeleagă ce greutăţi întâmpină alte persoane, mai puţin avantajate. Aici, în Republica Moldova, cercetăm felul în care sunt tratate persoanele cu dizabilităţi mintale. Recunosc că am descoperit cazuri şocante când oamenii erau trataţi inuman din cauză că sufereau de o dizabilitate mintală. Din păcate, cetăţenii ajung să atragă atenţia situaţiilor de acest fel, doar atunci când sunt direct implicaţi, când are de suferit o rudă sau persoană apropiată. E de datoria noastră să le spunem oamenilor: uitaţi-vă ce se întâmplă chiar în preajma voastră!”

Europa Liberă: În ultimul timp suntem martorii unor situaţii în care politicieni şi reprezentanţi ai Bisericii insistă pe anularea legii 121, privind asigurarea egalităţii. Grupul asupra căruia insistă aceştia sunt persoanele LGBT. O parte dintre politicieni cred că, de fapt, fac un bine societăţii cerând abrogarea acestei legi. Aşa să fie?

Joanna Whiteman: „Categoric nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei asemenea situaţii. Cu toţii susţinem şi ne dorim o societate pluralistă, iar acest lucru presupune respectarea drepturilor tuturor, nu doar ale majorităţii. Deci, Legea privind asigurarea egalităţii a fost adoptată tocmai pentru a proteja grupurile minoritare care sunt marginalizate în societate. Nu este o lege care favorizează opinia majorităţii.

Situaţia pe care aţi scos-o în prim plan, aparenta neînţelegere între liderii religioşi şi persoanele LGBT nu este specifică doar Republicii Moldova. Deseori asemenea situaţii sunt însoţite de așa-numitele „discursuri care instigă la ură”. Ştiu că această problemă este discutată pe larg în Republica Moldova. Întrebarea este: până în ce moment o persoană e liberă să-şi expună punctul de vedere? Desigur, oamenii au dreptul la libera exprimare, însă aceasta nu ar trebui să instige la ură. Nu ştiu ce argument logic poate fi formulat de unii politicieni sau lideri religioşi pentru a spune că Legea privind asigurarea egalităţii este în detrimentul societăţii. Succesul unei societăţi pluraliste, democratice este garantat atunci când drepturile tuturor cetăţenilor sunt protejate.”

Europa Liberă: În cadrul mesei rotunde la care v-aţi referit la începutul acestui interviu aţi vorbit despre „litigarea strategică” pentru combaterea discriminării. Ce reprezintă această strategie?

Joanna Whiteman: „În cadrul Equal Rights Trust sunt Coordonatoarea programului de litigare. Sunt avocat de profesie şi sunt în căutarea diverselor metode pentru asigurarea egalităţii, inclusiv advocacy sau training-uri de consolidare a capacităţilor. Pasiunea mea este litigarea: noi lucrăm cu avocaţi din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, şi îi susţinem să descopere persoane care au avut de suferit de pe urma discriminării şi care vor să-şi caute dreptate în justiţie. Asistăm avocaţii să ducă la bun sfârşit asemenea cazuri. Termenul care cred că este mai puţin înţeles este cel de „litigare strategică”, care are un scop mai larg: nu rezolvarea unui caz individual ci buna aplicare a legii, consolidarea unor practici de pe urma căreia ar avea de câştigat un segment important al societăţii. Dacă ne referim la legislaţia Republicii Moldova aceasta este una foarte bună în comparaţie cu cea a altor state…”

Europa Liberă: Când spuneţi alte state vă referiţi la state Vest sau Est?

Joanna Whiteman: „Inclusiv ţări din Uniunea Europeană. În Republica Moldova, Legea privind asigurarea egalităţii este una foarte bună. În primul rând pentru că este o lege „tânără”, cei care au lucrat asupra acesteia au beneficiat de cele mai bune practici şi de experienţa altor state. Nu spun că este perfectă, mai sunt multe aspecte ce trebuie îmbunătățite, însă e un document puternic. Trebuie, însă, să se lucreze mai mult la implementarea eficientă a acesteia. Decalajul între ce spune legea şi cum se aplică aceasta este foarte mare. Cred că trebuie să se insiste mai mult asupra acestui aspect.”

Europa Liberă: Sunteţi optimistă în privinţa Republicii Moldova în ce priveşte domeniul anti-discriminării?

Joanna Whiteman: „Da, pentru că aveţi la îndemână toate instrumentele necesare. Marea provocare este ceea ce se numeşte „voinţă politică”. Mesajul meu pentru cetăţenii Republicii Moldova este următorul: puteţi fi mândri de legislaţia pe care o aveţi, iar ţara Dvs. poate fi văzută ca un exemplu pozitiv pentru alte state. Aveţi un Consiliu pentru prevenirea şi combaterea discriminării destul de puternic, aveţi o lege foarte bună. Deci, aţi reuşit să obţineţi multe, prin urmare, ar fi păcat să faceţi un pas înapoi, când aveţi toate condiţiile pentru a progresa.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG