Linkuri accesibilitate

BAC 2016: examenul de română sau la limba de instruire


„Copiii trebuie să se descurce, fiindcă e limba lor maternă. Au făcut carte 12 ani”

Majoritatea absolvenților de liceu au susținut astăzi primul examen de bacalaureat, examenul la română. Cei care studiază în alte limbi au susținut astăzi examenul la limba de instruire și pentru ei a fost al doilea examen de BAC. Pentru toți, este al patrulea an la rând când examenele de absolvire a liceului sunt supravegheate cu camere video pentru descurajarea copiatului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Eleva liceului „Spiru Haret” Alexandra Mămăligă nu și-a făcut prea multe griji în legătură cu examenul de Bacalaureat la limba română. Secretul ei este munca asiduă și o profesoară bună, spune tânăra:

Alexandra Mămăligă
Alexandra Mămăligă

„Sunt caiete de pregătire pentru Bacalaureat și am făcut mai multe teste dintr-un caiet. Am luat programul pentru liceu din clasa 10-12 și am făcut liste de cărți și personaje. Este și pe Internet foarte multă informație. A fost destul de accesibil, nu a fost greu.”

În acest an, ultimul examen de Bacalaureat va avea loc pe 21 iunie. Astăzi, aproape 14 mii de liceeni au dat examenul la română, iar peste trei mii – la limba și literatura rusă.

În scuarul liceului „Spiru Haret” din centrul Chișinăului am stat de vorbă cu zeci de părinți care-și frământau mâinile de emoții, ghicind ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Printre ei și diriginta clasei 12 B Adelfina Zmuncilă, tot ea mamă a unei absolvente.

„Copiii trebuie să se descurce, fiindcă e limba lor maternă. Au făcut carte 12 ani.”

Adelfina Zmuncilă
Adelfina Zmuncilă

Liceenii au la dispoziție trei ore pentru a completa testul. Pe lângă pix și o coala de hârtie albă, pot să aibă la ei o sticlă cu apă. La intrarea în centrul de examinare sunt afișate anunțuri ce-i avertizează că sunt supravegheați de camere video și că este interzis copiatul.

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat luni că persoanele care vor posta pe Internet testele de la examen vor fi sancționate. Această avertizare vine după ce în aceeași zi în timpul examenului de matematică pentru clasa a nouă, exerciții din test au fost afișate pe o rețea de socializare, inclusiv rezolvarea acestora. Făptașii, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, riscă amenzi de mii de lei. Dacă se va afla că au fost elevi, acestora li se vor anula lucrările.

Liceana Adriana Afanasiu spune că nu a fost tentată să copieze la examen. Crede că Bacalaureatul este un test de maturitate și că l-a trecut cu brio.

Adriana Afanasiu
Adriana Afanasiu

„Toți au fost liniștiți, nu cred că s-a copiat. Cei drept m-am uitat doar în lucrarea mea și nu am avut timp să observ ceva la vecinii mei, dar eu cred că nu este bine să fraudăm aceste examene pentru că totuși este un test de nivel mediu, un test pe care trebuie să-l trecem fiecare din noi, pentru care am învățat atâția ani.”

Spre deosebire de Adriana, care se laudă că nu a avut emoții la examenul de română, Marius Onofrei, s-a confruntat cu anumite provocări, el fiind adeptul științelor exacte:

„Viziunea din partea elevilor de la profilul real e logica. Poezia tot are logică într-un fel. Mai greu cu redactarea textului, dacă trebuie un volum mai mare de scris, dar partea logică și realiștii o pot înțelege.”

Marius Onofrei
Marius Onofrei

La examenele de astăzi nu s-au înregistrat încălcări majore, a menționat în după amiaza zilei Anatol Topală, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare. Doi elevi au fost eliminați de la examen, fiindcă au încercat să fraudeze testul. Lucrările lor au fost anulate și vor putea susține integral proba de Bacalaureat deja… anul viitor.

În acest an, examenul de Bacalaureat vor încerca să-l treacă 21 de mii de candidați, dintre care aproape o pătrime sunt restanțieri din anii trecuți. Următorul examen va avea loc vineri, la limbi străine. Peste 18 mii de liceeni își vor pune la încercare cunoștințele la limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și turcă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG