Linkuri accesibilitate

Moldova menține restricțiile la importurile din Ucraina


La vama Cuciurgan-Pervomaisk

Kievul avertizează că ar putea impune „măsuri similare, care vor provoca mari daune exportatorilor moldoveni”.

Guvernul de la Kiev spune că disputa comercială cu Chișinăul cauzată de o serie de taxe de import introduse de autoritățile moldovene continuă, dar continuă și eforturile pentru aplanarea ei. Prim-vice premierul ucrainean responsabil de economie, Stepan Kubiv, care l-a primit luni în vizită pe omologul său moldovean Octavian Calmîc, a criticat sever aceste taxe introduse de Chișinău la sfârșitul lunii aprilie. Discuțiile continuă, dar autoritățile moldovene au repetat azi că nu renunță la taxe, de dragul producătorului autohton.

Republica Moldova va menţine, până la finele acestui an, restricţiile la importul lactatelor, produselor din carne şi la cimentul din Ucraina, însă ar putea majora cotele în limitele cărora nu vor fi aplicate taxe, ne-a spus vicepremierul şi ministrul economiei Octavian Calmîc:

„Suntem gata, după caz, să revizuim cotele care au fost introduse şi să le majorăm pentru acele produse care sunt de origine ucraineană şi care nu au produse similare în Moldova ca să dăm posibilitate consumatorului final să decidă în favoarea cărui produs să se expună.”

Octavian Calmîc
Octavian Calmîc

Iniţial, autorităţile moldovene intenţionau să excludă în totalitate din regimul de comerţ liber aceste tipuri de produse, ulterior însă s-a decis stabilirea unor cote minime, în limitele cărora produsele nu vor fi taxate. În cazul produselor din carne, de exemplu, cota e de 200 de tone, iar la lactate de până la 1 000 de tone.

Vizita la Kiev a vicepremierului Octavian Calmîc a avut loc la două săptămâni după o primă rundă de consultări bilaterale la nivel de experţi. Adjuncta ministrului economiei din Ucraina, Natalia Mykolska, a spus atunci că restricţiile moldovene sunt „nejustificate şi discriminatorii”. Ea a avertizat că Ucraina ar putea reacţiona pe potrivă: „Ne rezervăm dreptul de a impune măsuri similare, care vor provoca mari daune exportatorilor moldoveni şi altor sfere ale economiei Moldovei”, a declarat oficiala, citată într-un comunicat al guvernului ucrainean.

Nu e limpede, deocamdată, dacă Ucraina a renunţat definitiv la ideea de a răspunde restricțiilor moldovene. Iată ce ne-a spus ministrul economiei Octavian Calmîc:

„Cel puţin în momentul acesta nu se discută ca să fie această soluţie una de bază. Am convenit să continuăm discuţiile, să intrăm în analiza datelor statistice, având în vedere lipsa acestora din partea ucraineană pentru noi. Până la sfârşitul lunii iunie urmează să se întâlnească experţii ca să intre într-o analiză mai detaliată şi mai profundă.”

Guvernul Republicii Moldova a decis, la finele lunii aprilie, să suspende temporar scutirile vamale pentru produsele ucrainene, după ce mai multe asociații de producători moldoveni s-au plâns că vecinii lor ucraineni ar suporta costuri mai mici în procesul de producere, respectiv, livrează mărfuri mai ieftine. Vicepremierul Octavian Calmîc spunea atunci că măsura are drept scop protejarea producătorilor autohtoni:

„În urma unei analize de piaţă pe care am efectuat-o pe parcursul ultimelor trei luni şi într-un dialog permanent şi cu agenţii economici din Ucraina şi cu cei din Republica Moldova s-a depistat o legătură de cauzalitate între majorarea importurilor care a fost atestată în ultimii doi ani de zile şi situaţia economico-financiară a întreprinderilor din Republica Moldova.”

Expertul Vadim Gumene, de la „Expert-Grup”, spune că după ce Guvernul moldovean va publica analiza care a stat la baza deciziei va fi limpede dacă măsura e justificată:

„Orice conflict comercial nu este un avantaj pentru noi, mai ales la momentul actual, când suntem în plină criză. Vom vedea cum evoluează discuţiile cu partea ucraineană, cât de înţelegători vor fi până la urmă, dacă ne vor intra în situaţie sau nu.”

Dacă Ucraina va decide totuşi să dea replică restricţiilor moldovene, cei mai afectaţi ar putea fi producătorii de băuturi alcoolice, spune expertul:

„Cea mai mare cotă a exporturilor în Ucraina o deţin divinurile.”

Dar iată opinia expertului de la publicaţia „Ekonomiceskoe Obozrenie”, Dmitri Kalak:

„Întrucât există o disproporție, un decalaj mare comercial, adică importul din Ucraina e mult peste exportul Moldovei în Ucraina răspunsul Ucrainei nu va fi unul pe măsură, dar unele ramuri ar avea de suferit. Ucraina ar putea să restricționeze băuturile alcoolice din Moldova. Aceasta ar fi o lovitură semnificativă din partea Ucrainei. În cel mai rău caz, Ucraina ar putea să restricţioneze tranzitul produselor moldovene şi a transportatorilor moldoveni. Va fi un război economic de proporţii care încalcă înţelegerile şi normele internaţionale, iar consecinţele vor fi imprevizibile.”

Mai mulţi experţi sunt de părere că guvernul moldovean ar trebui întâi de toate să ia în calcul interesele consumatorilor atunci când decide să impună restricţii comerciale. Or măsurile de protejare a producătorilor autohtoni ar putea să aibă efectul invers, adică să-i demotiveze pe producătorii moldoveni să se dezvolte şi să devină mai competitivi pe piaţă.

XS
SM
MD
LG