Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton își adjudecă teoretic numărul de voturi necesare candidaturii democrate la prezidențiale americane


La meetingul electorla de la Long Beach City College, luni, în ultima zi a campaniei în California
La meetingul electorla de la Long Beach City College, luni, în ultima zi a campaniei în California

După victoriile de sâmbătă și duminică în Insulele Virgine și Puerto Rico Hillary Clinton deja a primit sprijinul a 2383 de delegați de care are nevoie.

Potrivit numărătorii agenției Associated Press, în Statele Unite Hillary Clinton are deja suficient sprijin ca să-și asigure nominalizarea din partea democraților la alegerile prezidențiale din noiembrie, dar procesul este departe de a se fi încheiat. Ultimele alegeri primare importante în tabăra democrată au loc marți, iar rivalul lui Clinton, Bernie Sanders, spune că va lupta până la capăt.

Associated Press a calculat că după victoriile de sâmbătă și duminică în Insulele Virgine și Puerto Rico Hillary Clinton deja a primit sprijinul a 2383 de delegați de care are nevoie pentru a fi numită candidată la președinție la Convenția Democrată.

Clinton a reacționat la știrea AP cu entuziasm măsurat, îngrijorată de posibila participare scăzută la vot și dornică să sărbătorească abia marți seară, în Brooklyn, după ultimele alegeri primare majore pe care le mai are de trecut.
Vorbind la un miting electoral la Long Beach, în California, Clinton a spus că se află aproape de un moment istoric, „fără precedent”, dar mai sunt șase alegeri de trecut și va lupta din greu pentru fiecare vot mai ales în California.

Candidatul democrat la președinție este desemnat de așa-numiții delegați, persoane alese sau numite de partid la nivelul statelor. Marea majoritate sunt așa-numiți „delegați promiși”, pentru că sunt datori să promită că vor sprijini un candidat sau altul. O parte dintre delegați sunt însă „superdelegați”, de obicei persoane cu răspunderi politice mari, de pildă membri în Congres, care nu sunt obligate să anunțe dinainte cu cine vor vota.

Potrivit informațiilor și calculelor AP, Clinton are sprijin din partea a 1812 delegați „promiși” și a 571 din cei 714 „superdelegați”, depășindu-l clar pe Bernie Sanders. Senatorul de Vermont a spus însă înaintea primarelor de marți din California și alte câteva state că nu se dă bătut. Vorbind luni la San Francisco, Bernie Sanders a spus că alegătorii din California au dreptul să decidă cine va fi candidat fără să țină neapărat seama de ce spune Associated Press.

AP scrie că teoretic „superdelegații”, care nu sunt obligați să spună cu cine vor vota, ar putea da câștig de cauză lui Sanders, în ultimul moment, dar acest lucru este improbabil. Sanders a semnalat că este conștient de micimea șanselor spunând că după alegerile primare de marți va merge în statul său Vermont, pentru „evaluarea situației”. La sfârșitul săptămânii, el a vorbit la telefon cu președintele Barack Obama. Până acum, Obama s-a ținut departe de campania democrată, dar purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Earnest, a spus că președintele se va implica „începând din toamnă, dacă nu chiar mai devreme”.

Obama și Clinton s-au confruntat pentru nominalizarea democrată în 2008, iar marți se împlinesc opt ani de când Clinton a recunoscut victoria lui Obama într-un discurs plin de emoții, în care vorbea de regretul de a nu putea depăși anumite limite – cu cuvintele ei, de a nu putea sparge „plafonul de sticlă”.
Fostul secretar de stat și-a amintit acel moment în ultima zi de campanie din California, spunând că este emoționată și „mișcată” de sprijinul de care se bucură de data aceasta.

În ultima zi de alegeri primare majore se va vota marți în California și New Jersey – statele cele mai importante în această rundă – dar și Montana, New Mexico, Dakota de Nord și Dakota de Sud. Ultima alegere primară democrată se va ține săptămâna viitoare în Districtul Columbia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG