Linkuri accesibilitate

Alegerile locale din România (România liberă, „22”; hotnews.ro)


Moldova, țara a cărei populație descrește cel mai rapid din lume (V. Ernu/România liberă).

Prima parte a unei analize publicate de Vasile Ernu în România liberă conține date preluate după un studiu comunicat de BBC. Republica Moldova ar fi țara a cărei populație descrește cel mai rapid din lume: 106 locuitori, din cei 2,9 milioane, dispar în fiecare zi. „În fiecare oră se nasc 5 oameni, 6 mor și 4 pleacă din țară”. În 16 ani, Moldova a pierdut aproape 8 procente din ponderea copiilor în totalul populației (acum - 16%). Pe deasupra, mai arată Ernu, 504.000 de cetățeni moldoveni sunt la muncă în străinătate, iar dintre acești, 411.000 pe termen lung. Vasile Ernu își începe însă articolul de la o postare pe FB a ministrului culturii de la Chișinău. Corina Fusu a avut un comentariul sub fotografia cu piața gării din Chișinău, unde, în jurul monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, săracii capitalei vând ce mai pot. E inestetic, acei oameni trebuie mutați, ar fi considerat ministrul. Vasile Ernu: „Iarăşi vedem un interes crescut faţă de victimele trecutului şi o ignoranţă crasă faţă de victimele vii, reale, de lângă noi, faţă de care avem o responsabilitate imensă, mai ales dacă eşti om politic”.

Analiștii de presă din România discută rezultatele – încă nedefinitive la ora la care scriem – ale alegerilor locale. Participare mult mai mică decât la precedentul scrutin local, remarcă în România liberă, Cristian Câmpeanu. Motivul - „lipsa unei legături reale între comunitățile locale și cei care le reprezintă sau, mai degrabă o legătură toxică de sens invers. Nu politicienii depind de forța comunității, ci bunăstarea comunității depinde de bunul plac al politicianului”. S-a văzut din nou că au ieșit la vot cu precădere alegătorii tradiționali ai Partidului Social-Democrat, cei din județele cele mai sărace, din sudul țării și din Moldova, din mediul rural. Oamenii „nu se prezintă în număr mare la vot pentru că ar avea o conștiință civică și politică superioară ci pentru că se află în situația umilitoare de a depinde de lider”, arată Câmpeanu. De aceea, „o reformă administrativă trebuie să aibă drept obiectiv ruperea acestor legături toxice și a cercului vicios al dependenței economice”. Din punct de vedere politic, interesul liderilor PSD și al „baronilor” este „să mențină sărăcia și dependența comunităților rurale de bunăvoința baronului în perpetuitate. Pentru ei, satul ideal este satul populat de bătrâni neputinicioși din care oamenii apți de muncă au plecat în Europa”.

Andreea Pora, în 22, Alina Mungiu Pippidi, în Adevărul, dar și alți comentatori laudă performanța oarecum neașteptată a partidului fondat de Nicușor Dan, Uniunea Salvați Bucureștiul, care a obținut la București peste 30% și locul doi în alegerea de primar general, și spre 30% la consiliul municipal București. E vorba de un partid înregistrat cu numai 7 luni în urmă, reamintește Mihai Ivașcu pe site-ul Hotnews.ro. Tot aici, Dan Tapalagă estimează ce va urma: dacă procentele oficiale vor arăta o victorie a social-democraților peste 40% în toată țara, e de așteptat un atac puternic la adresa guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș și chiar a președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, undă verde în Parlament pentru legile de blocare a instituțiilor anticorupție.

XS
SM
MD
LG