Linkuri accesibilitate

Despre oroarea vacanței în familie


În vacanță în Egipt...
În vacanță în Egipt...

În Anglia, cele mai multe cereri de divorț sunt depuse în septembrie, imediat dupa vacanța de vară.

Un prieten tocmai m-a anunțat că pleacă luna viitoare în vacanță, iar când l-am intrebat unde, mi-a spus că el merge cu un coleg de la serviciu pe o insulă în Croația, în vreme ce soția lui se duce cu o cunostință apropiata undeva în Franța. Atunci când m-a văzut surprins, mi-a spus, înainte să am timp sa intreb ceva: „Facem vacanta separata si in felul asta macar nu ne certam, eu si nevasta; măcar știm că vom ramane împreună si după vacanță.”

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Asa am descoperit un nou curent in psihologia cotidiană a Occidentului: oamenii care au inteles ce inseamna oroarea vacanțelor petrecute in familie si care, de comun acord, decid să-și petreaca vacantele separat, ca sa fie siguri că le va supraviețui cuplul și după aceea. Din experiența mea proprie, am înțeles pe loc că prietenul meu avea dreptate.

Familia in vacanță nu inseamnă, în general, decat stress si certuri… certuri care incep chiar dinainte de plecarea in vacanta, încă din momentul in care se fac bagajele. Unele reviste populare au facut niste sondaje din care reiese ca o treime din cupluri se cearta deja in a doua zi a vacanței. Fraza cea mai des auzita si urlată este: „Ti-am spus că…”… Cu totii am vazut la aeroport familii cu copii obosiți si plângăcioși, care devin si mai nervosi stând la rand la controlul pasapoartelor în ideea ca peste putin timp au sa gaseasca fericirea pe nu stiu ce plaja exotica. De fapt, deja cu multe zile inainte de plecare au loc certuri in legatura cu ceea ce trebuie împachetat. Cearta continuă pe aeroport, ba chiar si in timpul zborului, în special daca un numar de copii fac parte din expediție.

Statistici occidentale arata ca aproape o treime din cuplurile care pleaca in vacanță impreuna se intorc acasa cu intentia de a divorta. In Anglia, de pilda, cele mai multe cereri de divort sunt depuse in septembrie, imediat dupa vacanta de vară. Asa se face ca spre sfarsitul concediului, perspectiva imediata de a merge la lucru este o mângâiere pentru foarte multi oameni. Tot asa, pentru un barbat metoda de supravietuire este una singura: în certurile survenite in calatoria de vacanță el trebuie sa cedeze, de-ar fi si numai pentru faptul ca de obicei femeia este cea care pastreaza pasapoartele sechestrate în gentuța ei de mână.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG