Linkuri accesibilitate

„Spune că are experiență în politica externă pentru că a condus concursul Miss Univers în Rusia”


Hillary Clinton pronunță discursul de politică externă la Balboa Park la San Diego, California.
Hillary Clinton pronunță discursul de politică externă la Balboa Park la San Diego, California.

Un discursul de politică externă pronunțat la San Diego de Hillary Clinton, candidata democrată la președinția Statelor Unite.

Într-un discurs de politică externă, candidata democrată la președinția Statelor Unite, Hillary Clinton, l-a atacat dur pe rivalul său republican Donald Trump, spunând că are un „temperament necorespunzător” pentru a fi președinte, iar platforma acestuia este „periculos de incoerentă”.

„Ideile lui Donald Trump nu sunt doar diferite, ele sunt periculos de incoerente”, a afirmat Hillary Clinton, fostă Secretar de Stat, în discursul de politică externă rostit pe 2 iunie.

Acestea, a continuat Clinton, „nu sunt nici măcar într-adevăr idei, ci doar o serie de vorbe bombastice, certuri personale și minciuni sfruntate".

„Nu doar că este nepregătit, ci are un temperament necorespunzător să ocupe o funcție care necesită cunoștințe, stabilitate și o imensă responsabilitate”.

Hillary Clinton, favorită în cursa pentru a deveni candidata democraților la prezidențiale, și-a rostit discursul, la San Diego, în California, statul american cu cea mai numeroasă populație, unde speră să-și învingă definitiv contracandidatul democrat, Bernie Sanders, la alegerile primare de marțea viitoare.

Dar ea a consacrat mare parte a acestui discurs atacurilor în adresa lui Donald Trump, candidatul prezumptiv al republicanilor, cu care crede că se va confrunta la alegerile din 8 noiembrie.

Un graffiti din Lituania înfățișîndu-i pe Vladimir Putin și Donald Trump
Un graffiti din Lituania înfățișîndu-i pe Vladimir Putin și Donald Trump

Om de afaceri miliardar care nu a deținut niciodată o funcție în administrația Statelor Unite, Trump afirmă că are experiență cu guvernele străine și că el a deschis hoteluri, stațiuni, terenuri de golf și concursuri de frumusețe în străinătate.

În discursul ofensiv de joi, în care a căutat să-l portretizeze pe Trump drept o figură periculoasă și, în același timp, ridicolă, Clinton a luat în derâdere spusele acestuia. „El spune că are experiență în politica externă pentru că a condus concursul Miss Univers în Rusia”, a spus ea râzând cu voce tare.

„Moscova și Beijingul sunt foarte invidioase pe alianțele noastre din lumea întreagă, pentru că nu le pot contrapune nimic. Ar fi încântate să alegem un președinte care ne-ar periclita această sursă de putere. Dacă Donald obține ceea ce vrea, la Kremlin va fi sărbătoare. Nu putem admite așa ceva”.

Fostă senatoare și primă doamnă a Americii, Clinton s-a referit la sugestia lui Trump că alianța NATO cu națiunile europene ar fi învechită și prea costisitoare pentru Statele Unite.
Trump „nu cunoaște nici America și nici lumea”, ar fi „o eroare istorică” să fie ales la Casa Albă și ar putea declanșa un război nuclear dacă se supără pe cineva, a mai spus Clinton, care și-a subliniat nivelul propriu de experiență.

„Moscova a întreprins acțiuni militare agresive împotriva Ucrainei, chiar în pragul NATO. Eu m-am aflat unu la unu și cu Rusia, și cu China, și cu mulți alți lideri diferiți din lumea întreagă. Știu că trebuie să fim în stare să nu cedăm, atunci când trebuie, și să găsim limbă comună, când este posibil”.

Donald Trump a spus în trecut că vrea să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a încerca să oprească programul nuclear al Phenianului. Clinton a luat în derâdere și această idee a omului de afaceri de la New York, spunând că „lasă psihiatrilor să explice afecțiunea lui pentru tirani”, avându-l în vedere atât pe Kim Jong Un, cât și pe liderul rus Vladimir Putin.

Candidatul republican nu a lăsat fără răspuns aceste critici, spunând că rivala sa și-a pierdut credibilitatea din cauza unor eșecuri din carieră și acuzând-o de incompetență. „Nici măcar nu arată prezidențiabilă”, a scris Trump pe Twitter. Iar ulterior, într-o cuvântare proprie rostită la San Jose, tot în California, a spus că discursul lui Clinton a fost atât de plicticos, încât i-a fost greu să nu adoarmă și a glumit că rivala sa ar putea câștiga o groază de bani dacă s-ar specializa în discursuri pentru cei care suferă de insomnie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG