Linkuri accesibilitate

Raportul anual al Departamentului de Stat american pe tema activităților teroriste în lume


(@SHUTTERSTOCK)

Iranul este principalul sponsor statal al terorismului international si gruparea ISIS cel mai mare pericol global.

Departamentul de Stat a dat publicitatii raportul anual cu privire la activitatile teroriste din lume. Care sint concluziile? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Raportul arata ca Iranul este principalul sponsor statal al terorismului international si gruparea ISIS cel mai mare pericol global. In raport se arata ca in anul 2015 au fost consemnate 11,774 de atacuri teroriste in 92 de tari.

In legatura cu Iranul, raportul arata ca statul respectiv ramine cel mai important sponsor al terorismului, oferind sprijin financiar, de pregatire si echipament unor grupari teroriste, pe tot cuprinsul globului. Iranul a continuat sa ofere arme si bani unor organizatii teroriste intre care se numara Hezzbollah si grupari teroriste siite din Irak cum e Kata’ib Hizballah. Iranul este unul din trei state acuzate ca sponsorizeaza terorism, celelalte fiind Siria si Sudan.

Cuba nu a fost mentionata in raportul din acest an. Coordonatorul activitatilor anti-terorism de la Departamentul de Stat, Justin Siberell a spus ca Statele Unite sint ingrijorate de activitati destabilizatoare ale Iranului in regiunea din care face parte. Aceste alegatii vor alimenta din nou opozitia la recentul acord nuclear incheiat de administratia Obama cu Iranul.

Intr-un interviu acordat la Davos, secretarul de stat John Kerry a recunoscut ca o parte din banii care ajung acum in Iran, dupa ridicarea sanctiunilor incap pe miinile unor organizatii considerate teroriste.

In legatura cu pericolul terorist global, raportul il caracterizeaza din ce in ce mai „descentralizat si difuz”, aratind cu toate acestea ca ISIS ramine principala primejdie. In raport in care se arata ca atentatele teroriste din 2015 au facut 23,300 de victime exista si precizarea ca numarul atentatelor a scazut in 2015 fata de 2014. Dar sint si tari in care exista mai mult terorism intre acestea Afganistan, Bangladesh, Egipt, Siria si Turcia.

Raportul arata ca in lume exista 13 zone in care teroristi se pot organiza, planifica, aduna fonduri, comunica, recruta, pregati si opera, acestea aflindu-se in Sud-Estul Asiei, Orientul Mijlociu si America Latina. Raportul enumera 58 de organizatii teroriste, active in lume.

XS
SM
MD
LG