Linkuri accesibilitate

Despre dublele standarde în justiție (Ziarul Național)


„Prizonieri ai miturilor” (Zurab Todua/Panorama).

Adevărul.ro scrie că o echipă de specialişti români a venit în Republica Moldova, la locul unde joi s-a prăbuşit un elicopter SMURD, cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor. Considerată ca fiind o adevărată uzină criminalistică pe roţi, Unitatea este dotată cu echipamente de fixare fotografică şi video, de poziţionare şi măsurare, de un sistem informatic pentru reconstituire 3D, materiale de fixare şi marcare a probelor, truse de unelte pentru desfacerea obiectelor, staţii de emisie-recepţie etc. În Republica Moldova a venit şi o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Săptămânalul „Timpul” publică un reportaj de la punctul de trecere Cahul-Oancea, unde a fost reporterul Dorin Galben, și a constatat că sărăcia din Republica Moldova îi determină pe mulți moldoveni să comită infracțiuni. Aflați, așadar, că una din cele mai des întâlnire încălcări este trecerea ilegală a frontierei de stat cu scopul de a transporta lucruri interzise. Asemenea activități aduc destul de rapid venituri frumoase, la fel de repede, însă, contrabandiștii se pot alege cu dosare penale, amenzi usturătoare sau chiar cu câțiva ani de închisoare.

Tot săptămânalul „Timpul” scrie că noul termen pentru finalizarea drumului Chişinău-Ungheni este… până cade zăpada. Asta chiar dacă traseul urma să fie dat în exploatare în această vară. Mai mult, scrie jurnalistul Ion Macovei, astăzi o călătorie cu mașina pe una din cele mai importante artere din țară seamănă mai curând cu o cursă la Raliul Paris-Dakar. Pe de altă parte, vicepreședintele raionului Ungheni, Alexandru Brânză, s-a arătat optimist în ceea ce privește finisarea construcției. „La început a fost dificil, pentru că proiectanții nu au prevăzut toate detaliile. S-au descoperit între timp noi țevi de apeduct și gaz, o gunoiște neautorizată, care trebuia lichidată. Din cauza acestor piedici au fost întârzieri. Dar se lucrează pe toate șantierele”, a precizat vicepreședintele raionului Ungheni.

Despre dublele standarde în justiție scrie Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional”, amintind cum s-au eschivat în anii trecuți Procuratura generală și Consiliul Superior al Magistraturii de la cercetarea penală a unor judecători care au dictat hotărâri scandaloase. Ziarista observă că decizia de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost permisă cercetarea penală a judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a scandalizat opinia publică. O bună parte a societății civile a criticat hotărârea CSM și pentru faptul că anterior acesta a respins demersurile procurorului general de pornire a urmăriri penale pe numele unor judecători în cazuri mult mai grave, iar în alte situații a „ajutat” „judecători-raideri” și „judecători-spălători de miliarde” să plece onorabil din sistem.

La Berlin continuă astăzi negocierile în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Cu această ocazie, reporterii portalului Moldnova.eu îl citează pe directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să ceară evacuarea trupelor rusești și democratizarea zonei transnistrene. Expertul consideră că politica revizionistă a Rusiei în sud-estul Ucrainei și în peninsula Crimeea subminează statutul de negociator al acesteia în cadrul discuţiilor „5+2”. De asemenea, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă crede că Chișinăul ar trebui să solicite schimbarea rolului în acest format a Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene din unul de observator în unul de negociator.

Prizonieri ai miturilor”, așa se intitulează articolul lui Zurab Todua din Panorama. Autorul constată că felul în care e reflectată realitatea moldovenească în mass-media din Romînia denotă o mare superficialitate. De pildă, corupția din Moldova e văzută ca o moştenire a fostei Uniuni Sovietice. De ce economia e slabă şi drumurile sunt proaste? Pentru că toate lucrurile bune au fost distruse sub regimul comunist. De ce e mare influenţa partidelor de stînga? Pentru că e mare influenţa mass-mediei ruseşti. Necunoaşterea situaţiei reale potenţează crearea unor mituri care apoi stau la baza unor decizii politice, scrie Todua. Nu e întîmplător că pînă nu demult anume liberalii moldoveni se numărau printre cei mai mari prieteni ai multor politicieni români. Dar miturile referitoare la Moldova sunt puternice şi în Rusia, scrie publicistul de la Panorama. De pildă, în 2010, după alegeri parlamentare, Serghei Narîşkin s-a întors la Moscova cu promisiunea politicienilor moldoveni de a crea o coaliţie de centru-stânga, promisiune din care n-a mai rămas nimic.

Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigaţia despre lacul din oraş, care a ajuns în proprietate privată, printr-o schemă dubioasă. Potrivit unei dispoziţii ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md, oamenii legi vor să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video. De fapt, ancheta jurnalistică dezvăluia că Taraclia riscă să rămână fără iazul care îl protejează de inundații, după ce bunul public a ajuns în mâinile lui Serghei Chiose, preşedintele cooperativei „Rodina Nova”, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, emisă în anul 2011. În timp ce Primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii se chinuie de cinci ani să descopere cum a ajuns iazul pe mâini străine, Chiose a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat totul cu o cameră ascunsă. Ulterior, materialul a fost publicat inclusiv în ziarul „Svet” şi la postul local de televiziune NTS.

XS
SM
MD
LG